søndag 17. april 2011

Kyllingbryst med salvie- og sitronsmør

Kylling er enkel, god og rustikk mat. Jeg sverger stort sett til hel kylling eller - som denne gangen - bryststykker med skinn og bein fra Stange eller gårdskylling. Fordelen med at skinnet er intakt er at det smaker langt bedre enn når skinnet er borte. Mye av smaken ligger i fettet, enkelt og greit. Kyllingfilétene ble stekt i ildfast form, og enkel grønn salat og nybakt focaccia passer godt til.


To brystfiléter rekker til to veldig sultne mennesker eller fler dersom man har godt med tilbehør. Jeg brukte en liten form til to bryststykker denne gangen.

Dette trenger du
Smør
Fersk salvie, masse!
Sitron
1 glass hvitvin
2 gulrøtter
4 amandinepoteter
1 stor sjalottløk
Et par fedd hvitløk
Salt og pepper


Slik gjør du
Rens, skrell og del gulrøttene i staver. Legg dem i en ildfast form sammen med sjalottløk delt i fire og poteter delt i to, samt renset og delte hvitløksfedd. Hell over litt hvitvin, pepre og salte litt og sett inn i forvarmet ovn til 180 grader varmluft. Disse skal stå omtrent ti-femten minutter (avhengig av størrelsen på potetene) før kyllingen legges på.

Stek deretter fire-fem fine, hele blader salvie i smør. Legg dem tilside på en talleren. Gni kyllingfilétene inn med salt og pepper og brun dem i det samme smøret. Legg dem også over på en tallerken. Kok ut pannen med litt hvitvin og hell over grønnsakene i formen. Skjær et par skiver smør med ostehøvel. Bland godt med finhakket salvie og sitronskall fra en halv sitron. Dersom det ikke er økologisk sitron, må den vaskes skikkelig før skallet kan brukes. Dette smøres utover kyllingskinnet før filetene legges på toppen av grønnsakene. Skru av varmluften og stek videre på 180 grader i omtrent 25 minutter. For crispy skinn kan man steke det hele et par minutter på sterk varme under grillen. Pass i såfall godt på slik at ikke maten brenner seg. Her går det fort! Ta alt ut av ovnen, sjekk at grønnsakene er ferdige og la kyllingen hvile noen minutter før den eventuelt deles i skiver. (Størrelsen på bryststykkene avgjør steketiden. Pass på å justere denne dersom filétene er enten større eller mindre enn det jeg hadde. Les eventuelt på pakken om det står noe om anbefalt steketid og følg anbefalingene.)

Serveres med salviebladene anrettet på toppen av filetene, nybakt focaccia og en salat med avocado, ulike typer grønn salat - for eksempel litt feltsalat, crispsalat, ruccola og ekebladsalat - gjerne rød. Dypp brødet i kraften som du får når hvitvinen og smøret blandes sammen i ovnen.

1 kommentar:

  1. Dette så godt ut! Dette skal jeg absolutt teste ut. Deilig sommermat <3

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.