torsdag 14. april 2011

Hvordan koke egg


Påsken står for døren, og det er vel nettopp gjennom denne høytiden vi spiser mest egg i løpet av hele året. Selv har jeg nesten tømt lageret av egne egg - etter noen dager med både bakst, omelett til middag og speilegg til frokost. Da er det godt å tenke på at noen dagers produksjon raskt fører til fulle lagre igjen.


Det finnes sikkert like mange måter å koke egg på som det finnes....eggekokere. Noen metoder muligens mer korrekte enn andre. Dessuten finnes det antakeligvis like mange ulike preferanser som det finnes eggespisere. I familien vår drives eggekokingen etter demokratiske prinsipper. Det betyr at flertallet bestemmer hvordan eggene blir. Heldigvis er samtlige av partimedl.....nei, jeg mener familiemedlemmene såpass disiplinerte og påvirket av partipisken at det som regel blir som jeg vil. Nesten. Den mellomste får lov til å ha egget i kokevannet i to minutter ekstra.



Slik gjør jeg
Jeg oppbevarer stort sett eggene mine i romtemperatur. Ta eventuelt høyde for at de oppbevares i kjøleskap, dersom det er tilfellet. Dette kan påvirke koketiden.

Legg eggene i en gryte. Fyll opp med det varmeste vannet man klarer å få ut av kjøkkenkranen. Når man varmer opp eggene litt ved å tilsette varmt vann fra springen er erfaringen min at det ikke er nødvendig å stikke hull i eggene for å unngå sprekk. Vannet skal dekke eggene, men gryta trenger ikke å være full. Sett gryten på komfyren på sterk varme. Når vannet koker opp, skal eggene koke i nøyaktig tre minutter (dverghønseegg) eller fem minutter (ordinære egg). Jeg har ikke induksjonsovn. Dersom du har det, vil eggene nok bli litt annerledes, siden vannet koker opp vesentlig fortere. Hvertfall så mye fortere at det påvirker eggets konsistens. Dette er følgelig en oppskrift beregnet på de som ennå ikke har induksjonstopp. Hell av vannet og la gryten stå i vasken med rennende kaldt vann til eggene er nesten avkjølt. Jeg liker å spise dem når de ikke er helt varme, men de trenger heller ikke være iskalde.

Om jeg bruker denne fremgangsmåten - og det gjør jeg alltid - får jeg perfekte egg. Hard hvite og deilig myk plomme. Og plommen? Den er gulere enn sola, antakeligvis fordi hønene våre trives så godt. Eller?



Hvordan liker du eggene dine?



Og hva kom egentlig først? Høna eller egget?

11 kommentarer:

  1. Jeg liker slike egg du presenterer her :)
    Jeg opplever forresten en merkelig ting med eggkokeren min, den klarer ikke å koke de økologiske eggene på en skikkelig måte. Den er en slik med merker for bløtkokt, smilende og hardkokte egg. Uansett hvordan jeg stiller den inn blir ikke eggehviten helt stiv slik jeg liker den.
    Jeg har prøvd med konvensjonelle egg og der stivner eggehviten.
    Merkelige greier, men det er jo ikke noe problem akkurat, jeg koker i kasserolle og da stivner hviten.

    Mvh Lena

    SvarSlett
  2. Hei.

    Jeg liker best bløtkokte egg. Legger de i kokende vann, 6 min for små og 7 min for store egg, funker hver gang:-)

    Elisabeth

    SvarSlett
  3. Hei!
    Jeg koker og liker eggene akkurat som deg:)

    Må forresten kommentere de flotte bildene du tar. Kjempefint arrangert og perfekt fotografert!
    Det gjør selvfølgelig også maten mye mer fristende enn om bildene hadde vært middelmådige...

    SvarSlett
  4. Er eggene kjøleskapskalde når du legger de i gryta? Det har stor innvirkning på resultatet....
    Fin blogg!

    SvarSlett
  5. Hei Ingvild. Takk for at du minnet meg på det - jeg oppbevarer stort sett ikke eggene i kjøleskapet, så mine er ikke kjøleskapskalde. Jeg skal sannelig endre hovedinnlegget. Takk for fint kompliment, forresten.
    Og takk, Tina! Hyggelig at du liker bildene. :)

    SvarSlett
  6. Uhhmm, fikk lyst på egg!
    Dersom du har kjøleskapskalde egg, så bruker du bare kaldt vann, og så blir koketiden den samme.(Bruker litt lenger tid på å bli oppvarmet liksom)
    Og et tips: Dersom du vil ha hardkokte egg som skal skrelles, så ha litt salt i vannet. Eggene blir plutselig mye lettere å skrelle.

    SvarSlett
  7. Og for å tenke litt på miljøet tar man helst det vannet som kommer ut av springen-venter ikke til det blir varmt...- og legger eggene i mens man koker opp vannet- akkurat som du skriver :)!
    Eggehviten (ferske) begynner å stivne allerede ved 62ºC, eldre egg ved litt lavere temperatur. Så det tar litt mer tid å koke et ferskt egg!

    SvarSlett
  8. Hei! Nå tenkte jeg å legge igjen litt komplimenter for fotograferingen din, og ser her at flere har gjort det! Fantastisk innbydende :o) inspirerende blogg rent matmessig og en fryd for øyet ;o)

    SvarSlett
  9. Og dersom du er høyt til fjells i påsken, så må du beregne laaang koketid..
    Noe med at vannet koker ved lavere temperatur jo høyere du er over havet.

    SvarSlett
  10. Jeg koker eggene akkurat som du, faktisk med stoppeklokke! men har gjort meg den erfaringen at man må ta høyde for høydeforskjeller...vann koker ved lavere temp jo høyere oppe man er, og selv om det ikke er store forskjellene her i landet, så har det faktisk innvirkning på eggene! Nå vi er på hytta legger jeg på ca 30 sek, og når vi er nede i "byen" trekker jeg fra 30- Merkelig...

    SvarSlett
  11. Kokt egg er veldig godt! :)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.