fredag 15. april 2011

Browniemuffins med sjokoladekrem

Browniesmuffins er alltid en slager. De kan varieres i (nesten) det uendelige, de er lettvinte og raske å lage og har en saftig og god konsistens. Her vinner alle, med andre ord. 
Glasuren er en blanding mellom ostekrem og ganache - som er smeltet sjokolade og fløte - noe som gjør at den er fyldig og god, men ikke så mektig som ostekrem alene. Kremen kan også piffes opp med ekstra smak, som litt konjakk, litt espresso, vaniljeekstrakt eller lignende.Oppskriften er til 12 cupcakes.

Dette trenger du
2 egg
2 dl sukker
100 gram smør
2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
3-4 spiseskjeer mørk bakekakao

Slik gjør du
Sett ovnen på 175 grader varmluft og plasser papirmuffinsformer i en stiv muffinsform. Om du ikke har form går det også greit uten, men det er lettere å få til fine muffins med riktig figur med stiv form. Min er en rimelig utgave fra Ikea som fungerer ypperlig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør på svak varme og rør dette forsiktig inn i eggedosisen. Sikt mel, vaniljesukker og kakao og rør det inn i deigen. Fordel deigen i formene - gjerne med en isskje, ca 2/3 fulle.

Stek muffinsene midt i ovnen i 10-13 minutter. Følg med på dem, de skal være litt fuktige, men ikke helt rennende inni. Når muffinsene tas ut av ovnen vil de dette litt sammen. Ikke bli bekymret, dette er meningen - det er da de får skikkelig browniekonsistens. Avkjøles på rist.

Glasur
75-100 gram romtemperert smør
75-100 gram Snøfrisk naturell eller annen kremost
nok melis til god konsistens og smak - litt avhengig av hva dere liker

Til ganacheen trengs det en halv til en hel plate med 70 % kokesjokolade og 1-2 dl fløte.

Lag først ganache av mørk sjokolade og fløte. Varm fløten forsiktig opp og tilsett grovhakket sjokolade. Ta gryten av varmen og la sjokoladen smelte mens man rører godt sammen. Om man bruker veldig mørk sjokolade, kan det være at den trenger litt mer sødme, tilsett isåfall litt melis.

Lag deretter vanlig ostekrem, med halvparten smør og halvparten Snøfrisk kremost med nok melis til at det blir stivt. Tilsett ganacheen når den er nesten helt avkjølt, men ikke for stiv. Smak deg til så den ikke blir for søt. Tilsett også eventuelle smakstilsetninger.

Ha glasuren over på en brødpose, klipp et passende hull og pynt de kalde muffinsene. Jeg brukte små perlemorskuler til pynt denne gangen, men det er også fint å bruke et lett dryss av hakkede nøtter, sjokoladepynt eller lignende.

7 kommentarer:

 1. Disse så gode ut, og skal lages i dag!
  Men hvilken mengde sjokolade, fløte etc. har du i glasuren? Mulig jeg er blind, men finner ingen mengdeangivelse i innlegget:)

  God påske!

  SvarSlett
 2. Tenkte også at jeg skulle lage disse idag, de så supergode ut! Men kunne du sagt hvilken mengde du brukte i glasuren for å få nok til alle muffinsene? :-)

  SvarSlett
 3. Hei, beklager at jeg ikke har vært nøyaktig nok - eller ikke nøyaktig i det hele tatt. Jeg lager denne glasuren på slump, men skal forsøke.

  Bruk like mengder smør og ost (ca 75-100 gram av hver) og så mye melis at det ikke blir smøraktig. Dette beror litt på smak og behag, så prøv dere frem.
  Lag ganache ved å smelte omtrent en halv kokesjokolade med 1-2 dl fløte. Rør det sammen og la det avkjøle en del før det blandes med smørkremen. Ved å lage en kombinajson av ganache og smørkrem får man ikke den veldig smøraktige konsistensen - den er jeg nemlig ikke så veldig glad i selv.

  Håper dette var til hjelp. Mer nøyaktig klarer jeg ikke å være uten å lage muffinsene på nytt. :)

  SvarSlett
 4. Takk! Prøvde meg litt frem, og brukte nesten akkurat like mye som du skrev her! Disse var kjempegode, venninnene var utrolig imponerte over overgangen fra Toro-brownies ;-)

  SvarSlett
 5. Så koselig å høre, Anne-Margrethe! Ofte er det prøving og feiling som gjelder, men det er ikke alltid det er like lett å få det til dersom man aldri har forsøkt. Bra at det gikk godt! Og jeg må innrømme at jeg blir ekstra glad dersom jeg kan inspirere til at noen dropper toro til fordel for hjemmelaget! Helt naturlig og mye bedre. Dessuten ikke så veldig mye mer komplisert, egentlig.

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg skal lage kake eller muffins til bursdagsbesøket mitt på lørdag. Har lyst på en oppskrift med alkohol i. hvor mye liquor går det an å ha i toppingen, og må man forandre på mengdeforholdet med de andre ingrediensene da? eller har du noen andre oppskrifter på noe annet du vil anbefale?

  SvarSlett
 7. Hei Vallis. Jeg tror jeg ikke kan si annet enn at du må smake og kjenne deg frem. Du kan også teste ut denne oppskriften og skifte ut whisky med likør:

  http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/03/muffins-til-st-patricks-day.html

  (Dette er dessverre ingen konkret oppskrift, men veiledning på hvordan du gjør det. Her er trikset å prøve seg frem.)

  Håper dette var til hjelp. Og fortell gjerne hvordan det har gått!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.