torsdag 7. april 2011

Fiskegrateng med en liten vri

Jeg har riktignok skrevet om fiskegrateng tidligere, men tar sjansen på å gjenta meg selv. I denne gratengen er det en blanding av laks og hvit fisk, en liten vri på en hverdagslig og god middag. Ungene elsker fiskegrateng, og ikke tar det så lang tid som man tror heller. For ikke å snakke om at hjemmelaget smaker sånn omtrent tusen ganger bedre enn den man finner i frysedisken.


Dette trenger du
500 gram fisk - halvparten lyr eller torsk og halvparten laks
200 gram fullkornsmakaroni
Smør, mel og melk til hvit saus
3 egg
1 middels stor bunt vårløk
Salt, pepper og muskat
Brødrasp og litt smør til å ha på toppen

Sist jeg laget denne retten, sjekket jeg hvor lang tid det faktisk tok å lage middag. Hver gang jeg sier jeg skal lage fiskegrateng ser folk avskrekkende på meg og insisterer på at det er altfor tidkrevende en travel ettermiddag. Jeg innrømmer gjerne at dette ikke er retten som er mest ideell dersom man har kort tid til rådighet, men det tok faktisk ikke mer enn femti minutter fra start til jeg tok den ut av ovnen. Og det er like lang tid det tar å steke en fiskegrateng fra frysedisken. De andre ulikhetene er store, blant annet at det er rikelig med fisk i min. Dessuten går de siste tredve minuttene med til å steke gratengen, slik at man i prinsippet kan gjøre andre ting; som å legge sammen tøy, yte leksehjelp, male gangen eller blogge. Eller alt på én gang, for den som er en god multitasker.

Dessuten kan man gjøre en del istand på forhånd. Dersom man tar fisk, makaroni og saus kaldt ut av kjøleskapet må man muligens forlenge steketiden noe, men man sparer litt tid i forberedelse. I såfall pisker man eggehvitene før gratengen settes i ovnen. De stive eggehvitene "trykkes" da lett ned i resten av gratengen.

Slik gjør du
Sett ovnen på 190 grader. Ikke varmluft denne gangen. Sett på vann til makaroni og ha smør i en panne. Jeg steker fisken i biter, fordi jeg synes det setter ekstra god smak på gratengen. Skjær fileten i biter, stek den og legg den i formen. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Sil den og ha den deretter i formen sammen med fisken.

Mens makaronien koker og fisken steker, begynner jeg på sausen. Jeg lager vanlig hvit saus av smør og mel og sper på med melk. Krydre med salt, pepper og muskat. Denne skal småkoke i tre-fire minutter for at melsmaken skal forsvinne. Sett sausen til side slik at den får avkjølt seg litt.

Vask, rens og skjær vårløken i tynne ringer og ha det i formen sammen med fisken og makaronien.

Skill eggene. Pisk eggehvitene stive. Ha i én og én eggeplomme i sausen mens man rører. Den må ikke være for varm når eggeplommene skal oppi, da kan det ende opp som eggerøre. Når eggene er blandet inn i sausen, vendes de stivpiskede eggehvitene forskiktig inn, og alt has over i formen. Eventuelt kan man trykke eggehvitemassen ned i resten av gratengen etter at sausen er blandet med fisken og makaronien. Rør litt slik at saus blander seg godt med fisk, makaroni og vårløk. Ha til slutt over et godt lag med rasp, og noen klatter med smør. Man kan også bruke ost på toppen.

Formen skal steke i omtrent 20-30 minutter, eller til fiskegratengen har en gylden farge på toppen og er stiv inni. Bruk tiden godt til noe annet.

9 kommentarer:

 1. Heisann,

  Nå har jeg fulgt bloggen din en stund - og du er blitt min favoritt på matbloggfronten! Du presenterer flotte bilder og fristende oppskrifter. Jeg er selv ivrig hobbykokk med fokus på skikkelig hjemmelaget mat - derfor er ditt stoff midt i blinken for min del.
  Dette så ut til å være en kjempegod fiskegrateng - jeg lager min på nesten samme vis, men bruker sei som jeg trekker i godt saltet vann først. Er så enig med deg at dette blir noe HELT annet enn den fra frysedisken - de går ikke inn under samme kategori engang spør du meg!
  Takk for fin inspirasjon!
  Hilsen Belinda

  SvarSlett
 2. Åååå, denne så helt perfekt ut for meg! Synes det er veldig godt med laks i grateng. Mannen er ikke så begeistra, men jeg skal jammen meg lage en "skikkelig", så skal jeg nok omvende han ;)

  Hilsen Nina

  SvarSlett
 3. Fant bloggen din for ikke lenge siden, og den er skikkelig fin!

  Fiskegrateng står høyt i kurs hos oss også -hjemmelaget selvfølgelig:-) Har aldri tenkt på å steke fisken,har alltid bare trukket den i salt vann. Lurt -det må prøves neste gang!

  SvarSlett
 4. Jeg blir imponert hvis du klarer å male gangen mens du lager fiskegrateng!! :-D

  SvarSlett
 5. Jeg lager alltid fiskegratengen selv, og er ikke så nøye på hva slags fisk jeg putter oppi. Laks og ørret har jeg brukt mange ganger. Og som du sier, så tar det ikke så mye lenger tid. Men jeg dropper å piske eggehvitene, det utgjør ikke så veldig store forskjellen...
  Eneste er at de første årene av ekteskapet gikk diskusjonen på hva som skulle oppi gratengen. Min mann var vant med poteter i biter, jeg med min nordlandske arv var vant med makaroni...

  SvarSlett
 6. Gulrot er faktisk veldig godt i fiskegrateng =)

  SvarSlett
 7. men hvor mye hvit saus?? av en halv liter melk, en liter osv??

  SvarSlett
 8. takk! det ble overmåte nydelig!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.