fredag 8. april 2011

Fransk løksuppe i helgen?

Løksuppe var den første retten jeg lærte meg å lage ordentlig. Den har fulgt meg via mammas gamle gratengform, fra studietiden over til småbarnstid og inn i voksenlivet. Det henger derfor fremdeles litt av ungdommelig galskap over en god løksuppe, synes jeg.
Har man god kraft og en flaske hvitvin kan det nesten ikke gå galt. Man må selvsagt ha en del andre ting også, men skikkelig kraft skiller god løksuppe fra dårlig løksuppe. Dersom du har kjempet deg til et par kartonger med hjemmelaget kyllingkraft som ligger i fryseren i påvente av en god anledning, er den kommet i det øyeblikket du har bestemt deg for å lage løksuppe. 
Ikke minst er denne varme og rustikke retten veldig anvendelig. Er du kald? Lag løksuppe. Skal du ha noen venner på besøk? Lag løksuppe. Har du bare lyst på noe godt? Lag løksuppe. Skal du servere varm kveldsmat til din kjære? Lag løksuppe.

Dette trenger du
Oppskriften er til seks personer.

6 gule løk
4-5 hvitløksfedd, avhengig av ønsker og behov
1-2 spiseskje frisk timian
1 spiseskje sukker
Smør til steking
ca 3 spiseskjeer mel
3,5 dl hvitvin
1,5 liter god kyllingkraft (eventuelt buljong)
Salt og pepper
Litt soyasaus (ikke absolutt nødvendig)
Brødrester - som pariserloff, landbrød etc.
Revet jarlsbergost, eller ost som er enda litt skarpere


Slik gjør du
Skjær løken i skiver. Tørk tårene og trøst deg selv, dette kommer til å bli godt! Ha den i en gryte sammen med knust og hakket hvitløk, hakket timian og sukker. Surr i smør til det blir gyllent. Dryss over mel og spe på med kraft og vin. La det hele koke i omtrent tyve minutter, men ikke noe særlig lenger. Det er godt å kjenne at suppen består av løk også.
Smak til med salt og pepper og tilsett soyasaus. Fordel suppen i ildfaste former og legg en skive brød på toppen. Trykk den lett ned, slik at den suger til seg suppen. Strø over så mye ost som du ønsker (jeg elsker ost og liker at det er rikelig) og sett inn i ovn på 225 grader. Den skal gratineres på øverste rille til osten er blitt gylden. Servér med et lite dryss hakket kruspersille, nybakt brød, for eksempel [kjøkkentjeneste]s focaccia, og rause glass med god drikke.

3 kommentarer:

 1. Hei,
  Løksuppe er veldig godt. Jeg mener løken må steke mye lenger enn til den er gyllen, den må bli mørkebrun og ordentlig karamellisert. Dette gjøres ved å steke den over laaaang tid på svak varme. Dette kan ta 3-4-5 timer, men er verdt hvert sekund. Du får et helt annet resultat. Jeg bruker denne metoden fra Thomas Kellers bok "Bouchon", og får et bedre resultat enn jeg har smakt på noen fransk bistro.
  Prøv!

  SvarSlett
 2. Det var et veldig godt tips, Magnus! Skal definitivt testes ut. Takk!

  SvarSlett
 3. God, gammeldags løksuppe er jo noe av det beste! Sist jeg fikk det servert var det med både løk, purreløk og med en del melk og fløte i selve suppen. Veldig god den og.

  Vil også bare si jeg er mektig imponert over alle de flotte rettene du steller i stand! :-)

  Mvh Birgitte

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.