onsdag 6. april 2011

Foredrag om barn og kosthold

Den 12. april skal jeg ha et innlegg på et foreldremøte for alle trinnene ved Husabø skole. Temaet er - ikke uventet - barn og kosthold. Jeg skal si litt om barn og kosthold spesielt, litt om myndighetenes kostholdsråd og noe om hvorfor vi valgte å gå over til et kosthold med minst mulig tilsetningsstoffer. Tilslutt skal jeg gi noen praktisk råd i forbindelse med det å endre vaner. Gevinsten er stor - bedre mat, sunnere mat og et morsommere og ærligere forhold til maten vi lager og spiser.Jeg synes det er veldig positivt at skolen fokuserer på dette temaet. Det skal i tillegg være et bidrag om fysisk aktivitet - noe som passer fint sammen med kosthold. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er veldig glad for å bli spurt om å bidra til en slik dag!

Hva ville dere likt å høre om på en slik dag?

14 kommentarer:

 1. Så artig det må være å bli spurt! Break a leg ;)

  SvarSlett
 2. Så gøy! :)
  Dersom jeg skulle hatt et slikt foredrag ville jeg nok ha pratet litt om hva sukker og kunstig søtningstoffer gjør med kroppen, både kortsiktig virking og langsiktig virkning. Og at selv om noen tror de får i seg nok vitaminer og mineraler på norsk husmanskost, så gjør de desverre ikke det. Kosttilskudd er nødvendig.
  Ellers ville jeg sikkert ha pratet litt om melk, og hvilke betydlige helse-gevinster man kan få dersom man slutter med melk :)

  SvarSlett
 3. Fortell om hvor mange skadelige bivirkner som er registrert på veldig mange e-stoffer.

  SvarSlett
 4. Ikke fokusere på hvor farlig eller skadelig e-soffer/sukker etc er, men hvor gøy det er å lage mat fra bunnen - og at det er enkelt. Det er nok "skremselspropaganda", "alle" vet at e-stoffer er mer eller mindre usunt -trenger ikke mer av det...

  SvarSlett
 5. Lykke til!
  Jeg prøvde meg en gang i FAU å foreslå at skolen gikk inn for sunnere matpakke ved å forby bl.a nugatti. Da fikk jeg en av mødrene omtrent i strupen og ble utskjelt!

  Ellers bør jo fokus være på mindre sukker og snop, frukt og grønt i matpakken og ikke nødvendigvis bare brødskive med ost. Spennende matpakker som kan friste barna er viktig.


  Eia er inne på noe med hensyn til melk, da det viser seg at ADHD-barn blir bedre av et melke- og glutenfritt kosthold, men det blir å sette fokus på spesielle grupper. Men evt kosttilskudd er jeg enig i, og absolutt tilskudd av omega3, næring til hjernen...
  Ellers kan du jo sjekke ut bloggen http://forandringensvei.blogg.no/ , en mors omlegging av kosten til seg og sine barn.

  Ble visst litt langt dette... ;) Men dette er litt av mitt arbeidsfelt, så det er bare å ta kontakt om du vil ha mer informasjon.

  SvarSlett
 6. Interessant! Jeg ville likt å høre på noen som snakket om mat på en positiv måte. Hvordan kan vi få barn (og foreldre) til å bli glad i allslags mat. Matglede rett og slett! Det er alt for stort fokus på "farlig" mat både i media og i voksensnakk. Jeg mener det er utrolig usunt at små barn og ungdom får et tilnærmet angstfylt forhold til mat som inneholder sukker og karbohydrater. Jeg har snakket med ungdom som får dårlig samvittighet av å spise lørdagsgodt. Dette er fælt. Jeg ønsker at mine egne barn skal vokse opp med glede over maten de får servert, samtidig som de har kunnskap om hvor den kommer fra :) Ruth Marie

  SvarSlett
 7. Tusen takk for veldig interessante innspill - som jeg garantert skal ta med meg videre. Jeg skal uansett forsøke å formidle noe av den gleden jeg selv føler ved å lage mat fra grunnen.

  Når det gjelder skadelige bivirkninger av sukker, søtningsstoffer og e-stoffer, er dette noe jeg kommer til å snakke litt om, men jeg antar at de fleste som kommer er klar over dette. Og dessverre finnes det ikke seriøs forskning som dokumenterer at det er sammenheng mellom atferd og sukkerinntak. Dette har jeg undersøkt en del, fordi mitt utgangspunkt var at jeg trodde at det forelå en sammenheng der. Det viser seg imidlertid at dette er noe man ennå ikke har klart å bevise, derfor vil jeg være forsiktig med å fremholde det. Imidlertid har jeg selv tro på at sukker kan påvirke adferd, og at det finnes veldig mange andre forhold å ta hensyn til, for eksempel sukkerintoleranse. Men som Ruth Marie sier; for meg er det faktisk det viktigste at man tar et oppgjør med ferdigmatkulturen, som igjen kan bidra til sunn matglede. Selv spiser jeg melkeprodukter, så dette er heller ikke noe jeg kommer til å fronte noe særlig. Jeg tenker at de som er ute etter helt spesifikke retninger innen kostholdsteorien, kan finne det annet steds.

  Men takk for alle innspill så langt - jeg tar gjerne flere.

  SvarSlett
 8. Jeg synes planen din i innlegget er kjempebra, du fokuserer på noe som er gjennkjennbart og overkommelig for hvermannsen i salen.
  Når det foreslås å ta opp alle disse litt mer antitemaene, f. eks melkens skadevirkning o.l tror jeg du vil kunne møte både motstand, såre tær og mennesker som har et stikk motsatt syn, og som på flere områder kan vise til både forskning og erfaring som slår slike eventuelle påstander lukt ihjel.
  Å utvise matglede og fornuft er en ting, men den nestenreligøse tendensen man ser innenfor ernæringen og ulike felt er mer noe enkeltindividet kan finne ut av, og ikke noe man skal la seg belære eller provosere av på et foredrag som antakeligvis er men som en inspirasjon for foreldregruppen.

  Mvh Lena

  SvarSlett
 9. Jeg er helt enig med deg, Lena. Takk for nyttig innspill. :)

  SvarSlett
 10. Hva med å si litt om hvordan man skal få tid til å lage mat fra bunnen av i en hektisk hverdag? Vi bruker svært lite ferdigmat, men ser at det krever en del planlegging å få til det, samt at det går litt mer tid på kjøkkenet (dog ikke så mye mer tid). Når det gjelder ferdigmat er også saltinnholdet en faktor du kan fokusere på?

  SvarSlett
 11. Jeg er enig med Stine, praktiske tips til hvordan man får tid til å lage sunn mat.
  Man blir bombardert med sunnhetstips overalt, så mange vet mye om dette, men ser ikke hvordan man skal få gjennomført det i praksis.

  @smakebiten: Når det gjelder f.eks nugatti så er jo dette en diskusjon flere steder. Men et argument ei fortvilet mor sa: Jeg har en sønn som vi har prøvd alt for å få til å spise. Hvis han da i løpet av en skoledag får spist ei tjukk skive med et tynt lag nugatti, så er det bedre enn at han ikke spiser noe i det hele tatt.

  SvarSlett
 12. Ugla: Ja jeg ser jo selvsagt det dilemmaet, men hvem har introdusert barnet for nugatti i første omgang?

  SvarSlett
 13. Smakebiten: Tja, det kan være så mange. Besteforeldre, snille tanter og onkler, gode naboer, venner osv.
  Men selvsagt før ungene når en viss alder så er det jo foreldrene som handler maten.

  Nå skal det sies at jeg er så heldig at jeg har barn som ikke liker nugatti, så jeg får ha boksen for meg selv ;-D

  SvarSlett
 14. Haha.... ;) Du får kose deg med den til de oppdager hva som er oppi boksen...
  Her havner eventuelle icingrester på brødskiva de gangene jeg baker...

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.