torsdag 10. mars 2011

Nigiri sushi


Her kommer foreløpig siste kapittel i føljetongen "rå fisk", denne gangen nigiri sushi - med salmalaks. Litt mer om sushi i sin alminnelighet en annen gang, her kommer bare en liten oppfriskning av fremgangsmåten når man skal lage ris, samt hva man deretter skal gjøre.


Tilberedning av ris
Sushi betyr egentlig sur ris - og det er nettopp det sushirisen er, den er nemlig tilsatt eddik. Bruk sushiris som fås kjøpt i de fleste dagligvareforretninger.

Risen skal først skylles til vannet er helt rent, gjerne 5-6 ganger. Deretter skal den stå i vann i 20 minutter. Skift vannet og kok så risen i ca ti minutter i gryte med lokk. Etter at risen er kokt skal den kjøles ned. Ha den over i en kald bolle, da avkjøles den raskere. Bland sammen like deler riseddik og sukker, samt litt salt. Dette røres sammen til sukker og salt er helt oppløst. Ha eddikblandingen oppi risen og rør sammen.

Til 250 gram ris trenger man 4 dl vann til koking, 2 spiseskjeer risvineddik, 2 spiseskjeer sukker og en stor klype salt.

Når risen er avkjølt til ca 30 grader er den klar til å bli brukt til nigiri sushi.

Lag små, avlange risboller med hendene. Risen er klissete, ha derfor en skål med vann ved siden av så det er lett å skylle seg underveis i prosessen. Smør litt wasabi på hver av risbollene.

Skjær forholdsvis tynne skiver av laksen og legg den over wasabien. Trykk laksebitene lett ned på sidene slik at de sitter godt på.Serveres gjerne sammen med maki sushi og sashimi, en skål med soyasaus og wasabi, samt syltet ingefær og for eksempel japansk øl å drikke til.Og for foreløpig siste gang, sånn til orientering:

Jeg vil understreke at jeg ikke har mottatt noen påskjønnelse fra Salma for dette innlegget, [kjøkkentjeneste] er fremdeles så (sørgelig) usponset som den kan få blitt. Jeg har imidlertid fått laksen vi brukte i de ulike tingene vi laget. Salmalaks har jeg uansett ikke noe problem med å anbefale her på bloggen - uten noen som helst belønning - siden jeg stort sett alltid kjøper salmalaks selv. Jeg ville bare presisere at mitt uhemmede skryt er basert på personlig erfaring og har ikke vært påvirket av en eventuell påskjønnelse fra Salma. Så nå vet dere det.

8 kommentarer:

 1. Åååå så mange herlige sushiretter du har laget! Elsker det, men har enda ikke prøvd å lage det selv. Men det skal jeg jammen meg gjøre!
  Jeg legger meg til som følger, ser ut som du har masse herlig inspirasjon på bloggen din ☺

  NinaB.

  SvarSlett
 2. Bruker selv mye salmalaks, og syns den er fantastisk. Du skriver at du har fått laksen du brukte her? Fra Salma? Om så er tilfelle, ser du at Salma da har brukt deg til å skaffe seg selv reklame? Jeg mener ikke å være kritisk og sammenligne det med helsponsede innlegg, men mener at man uansett bør være obs på sin rolle. Det er så alt for mange bloggere som tar imot gaver og så unnskylder seg med at de "kun anbefaler produkter de ville kjøpt selv". De ser ikke at ved å gi de en gave, kjøper produsenten seg uansett reklame, som på den måten fremstår som nesten frivillig.. og dermed slukes rått av leseren...
  Jeg syns bare at man som blogger bør være obs på dette.
  (og ja, jeg skriver som anonym, dvs, jeg bruker kun fornavn. Jeg har ingen blogg og har ikke noe større interesse av å legge ut fullt navn enn de fleste bloggere har...)

  SvarSlett
 3. Hei Rita. Dette kan jeg veldig gjerne svare på, fordi jeg har tenkt en del på det og er nokså bevisst min rolle som blogger - usponset sådan. :)

  Jeg har en venninne som jobber for Salma. Da jeg hadde lyst til at hun skulle lære meg å lage sushi, inviterte jeg henne en dag hjem til meg. I den forbindelse tok hun med seg to stk. Salma back loin (de minste pakkene) og det var det som var gratis for mitt vedkommende. Jeg hadde selvfølgelig tenkt å kjøpe laksen selv, men da hun bragte den med seg, tok jeg selvsagt imot. Og for å være helt ryddig, har jeg også opplyst om det i samtlige innlegg jeg skrev i kjølvannet av denne dagen.

  Grunnen til at jeg så et poeng med å opplyse om at det var laks fra Salma - og ikke et hvilket som helst annet oppdrettsanlegg - er at salmalaks er spesielt egnet til å bruke rått i forhold til annen fisk. Jeg hadde altså opplyst om at det hadde vært laks fra Salma - nettopp fordi det er en vesentlig del av oppskriften - også dersom jeg hadde kjøpt den selv. Jeg reklamerer også velvillig for slakteren i byen min, uten at det ligger noe som helst påskjønnelse eller avtale om det, nettopp fordi jeg synes de tilbyr gode produkter. Sånn er det med salmalaks også - jeg liker den som råvare og anbefaler den gjerne videre i bloggen min. Om jeg noen gang skal bli sponset av Salma utover å bli tilgodesett med to back loin-filéter - ikke at jeg tror det, men et hypotetisk spørsmål - så skal det komme klart frem at det er betalt reklame. Og siden jeg samvittighetsfullt har oppgitt at jeg fikk de to filétene gratis denne gangen, har jeg ingen dårlig samvittighet. Og om det skal bli tatt til inntekt for at Salma er et godt produkt, så er det helt i tråd med det jeg mener. (Jeg kunne jo, slik jeg ser det, lett ha droppet å skrive at jeg hadde fått de to filétene - det ville uansett vært gratisreklame - akkurat slik jeg gjerne gir slakteren min gratisreklame, kortreiste prdokuter, økologiske egg, osv...)

  Og som en liten digresjon: Jeg mottok for en stund siden en pakke med Crispy Fish tacosett fra Old El Paso - et produkt som ikke akkurat passer inn i bloggen min. (Matbloggere mottar ofte produktprøver, da ulike produsenter sikkert har et håp om at vi skal skrive om nyhetene deres.) Da jeg hadde mottatt dette så jeg ingen grunn til å skrive om det overhodet, snarere tvert imot. Jeg skrev derfor på facebook og twitter at "Kraft foods umulig kunne ha lest bloggen min særlig godt siden de sendte meg vareprøve på crispy fish". Dette viser at jeg derfor heller ikke tidligere har følt meg forpliktet til å skrive fint om produkter jeg har mottatt. Dermed føler jeg integriteten min er på plass.

  Var det svar nok, eller synes du jeg skulle gjort det på en annen måte?

  Forresten er det et interessant tema som jeg gjerne kan ta opp til diskusjon ved en senere anledning. :)

  SvarSlett
 4. Kjøkkentjeneste er faktisk en av de aller ryddigste bloggene jeg leser når det kommer til sponsing, integritet og engasjement.
  Å fremheve enkelte prodkter er kjempeflott, og at bloggeieren da opplyser om at hun fikk produktet er jo veldig oppklarende og ryddig.
  Spm matinteressert og råvarebevisst vil jeg veldig gjerne vite hvilke råvarer som brukes. Å lese en oppskrift der det brukes kylling fra Solvinge fremstår som totalt uinteressant for meg, mens en med Håkylling eller Stangekylling vil nok fenge meg.

  Jeg ønsker bloggeieren lykke til videre med bloggingen, du har en flott og inspirerende blogg.

  SvarSlett
 5. Åsj....dette så bare helt herlig ut.som jeg gleder meg til jeg har ferdig gått denne graviditeten så jeg kan lage dette og nyte det:)blir nok fin sommermat også så arti at man kan lage det selv.
  Klem Britt Irene

  SvarSlett
 6. Britt Irene; Du kan helt trygt spise sushi som gravid, bare ikke ta helt av på tunfisk. Jeg ville dog også ha fryst salma laksen i ett døgn om jeg var gravid, som jeg gjør med annen fisk jeg bruker i sushi ellers. Kos deg som gravid og med sushi, det har jeg gjort gjennom to svangerskap med fantastisk flotte resultat ;)

  Ina; Jeg ser ikke det at du fikk to back loins med din vennine som "reklame" der du er kjøpt og betalt. Synes du opptrer veldig ryddig i sponse kategorien ved å skrive som du gjør. Det er dog en interessant debatt.

  Klem Ingvild
  -heller ikke sponset om man ser bort fra 75 gr. kaffe fra moccamaster-

  SvarSlett
 7. Hei.
  Takk for svar, jeg setter pris på at du la kommentaren min ut!
  Jeg er helt enig i at det var riktig å skrive at det var Salmalaks du brukte, det er jo et produkt som klart skiller seg ut fra vanlige laksefiléter. Og at du har fått de av en venninne, blir jo noe annet enn at Salma skulle sendt de til deg på eget initiativ.
  Og jeg mener ikke at det nødvendigvis ville vært galt å ta de imot og bruke de da heller, jeg mener bare at bloggere bør være obs på den typen reklame de da driver. Om man velger å reklamere for produktet eller ikke, får være opp til den enkelte blogger, jeg mener bare at man bør være seg sin rolle bevisst.
  Det å reklamere for sin lokale slakter på eget initiativ er noe litt annet enn å reklamere for produkter man får tilsendt (som det du skriver her over om det Crispy-fish-settet, de kan jo umulig ha fått med seg hva bloggen din er om!).
  Jeg mente heller ikke at du nødvendigvis har opptrådt uryddig, har lest både denne og den andre bloggen din en stund og syns du har virket bevisst på hva du driver med. Det er bare dessverre så mange andre som ikke er det.

  Uansett, Salma er et fantastisk produkt, vi hadde selv sushi den dagen du la ut dette inlegget... med laks og kongekrabbe. DET var godt det!
  Om du ønsker et vintips, kan jeg anbefale en Marlborough Sauvignon Blanc fra New Zealand. De er fruktige, tørre men har akkurat nok sødme til å takle sushien. (og nei, jeg er ikke sponset av New Zealands vinindiustri...)

  SvarSlett
 8. Siden du har fulgt med [kjøkkentjeneste] går jeg ut fra at du har skjønt at jeg har et svært bevisst forhold til slike ting, i tillegg til kildehenvisninger o.l. Jeg følte dermed at den subtile kritikken muligens var å slå inn åpne dører, men det får så være.
  Uansett er det en viktig debatt å ta - som også har vært tatt i det siste da det stormet som verst rundt rosabloggerne.
  Takk for tips om vinfølge, forresten. Det skal sjekkes ut. Jeg er mest glad i hvitt til sushi, mens mannen sverger til øl. :) Ha en fin helg.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.