fredag 11. mars 2011

Pizza på fredag!


I dag er det fredag og tradisjonelt sett tacodag i de tusen hjem. Hvorfor ikke være uskikkelig og velge pizza?
Dette er en pizza som er lettvint å lage, den er uten kjøtt og guttene mine elsker den. Den er fylt med både fyldig tomatsaus og créme fraîche på toppen, foruten jarlsbergost, men pizzaen kan selvsagt varieres i det uendelige. Uansett er tomatsaus og créme fraîche et godt utgangspunkt. Rucola på toppen ved servering er også veldig godt.

Jeg bruker konsekvent skikkelig ost når jeg lager mat, ikke den analoge osten ofte omtalt som "Revet", "Pizzatopping", "Gul" eller annet upresist. Dette er et produkt tilsatt mye av den usunne palmeoljen. Grunnen til at jeg nevner det her er at mange ikke er klar over dette og i villfarelse griper med seg en pakke med analog revet "ost" istedet for skikkelig ost. I Norge er det ikke lenger lov å kalle dette ost, derav betegnelesene revet, gul, topping osv.Dette trenger du
Til deigen:
10 dl hvetemel
ca 5 dl lunkent vann
25 gram fersk gjær
2-3 spiseskjeer olivenolje
Et par klyper salt
En skvis honning

Fyll:
1 boks hermetiske tomater
Noen spiseskjeer tomatpuré
Løk
Hvitløk
Timian, rosmarin eller andre krydder
Gjerne ferske urter dersom man har det
Salt, pepper og en klype sukker

Créme fraîche
Hvitløk
Eventuelt ricotta eller annen kremost, om du ønsker å lage din egen er det oppskrift HER.Slik gjør du
Fyll:
Jo lenger tomatsausen får koke, desto bedre blir den. Jeg begynner derfor alltid med sausen, slik at den får utviklet seg mens deigen elter og deretter hviler. Hakk løk og hvitløk og ha det i en gryte sammen med litt olivenolje. Stek det gyldent og mykt på middels sterk varme. Tilsett tomatene, tomatpuréen og litt mer olivenolje, og gjerne noen hakkede ferske tomater dersom du har det. Det går også an å ha i soltørkede tomater dersom man har rester av dette i kjøleskapet. Ha i krydderet og smak til med salt, sukker og pepper. Bruk stavmikser til å kjøre blandingen helt glatt. Sett gryten på svak varme med lokk og la den syde - minst en halv time, men gjerne lenger.

Rør sammen créme fraîche og finrevet hvitløk i tillegg til ricotta dersom du har det.

Deigen:
Rør ut gjær i lunkent vann. Ha mel, olje, salt og honning i en bakebolle og rør det lett sammen med vannet. Elt deigen til den er smidig og fløyelsmyk, gjerne opp til 15 minutter. Sett til heving på lunt sted med plastfolie over bollen. La den stå minst en halv time.

Sett et stekebrett i ovnen og forvarm til 250 grader varmluft.

Jeg lager som regel minipizzaer, store nok til fire-fem pr. stekebrett. Ha mel utover bakeplaten og del deigen i passende emner. Form dem først som runde boller som du deretter trykker flate, eller bruk kjevle. Legg de over på det varme, melstrødde stekebrettet.

Smør utover tomatsausen og litt av den hvite blandingen over der igjen. Dryss over jarlsbergost eller annen ost og sett inn i ovnen. Pizzaene på bildet har også fått seg et dryss med finhakket frisk gressløk. Stekes på 250 grader varmluft i omtrent 10 minutter. Jeg har alltid to brett tilgjengelig og bruker omtrent like lang tid på å lage fire nye pizzaer som det tar å steke et brett.

10 kommentarer:

 1. Tusen takk for knall-oppskrift. den er herved skrevet ut og registrert.

  hvis du vil ha en "voksen" pizza med litt ekstra opå anbefaler jeg (merkelig nok) at du bruker engelsk Blå Stilton som ost og garnerer med rucola når den er ferdig.

  du kan også lage en utrolig god sjømatpizza med tunfisk og reker.

  God helg,
  Marit

  SvarSlett
 2. Ja, du har helt rett, blåost er fantastisk på pizza. Og takk for andre tips, lurer på om jeg ikke skal spandere en setning på det i selve innlegget. :)

  SvarSlett
 3. Hos oss er faktisk fredag pizzadagen!! Lettvint er det også, for nå vil de gjerne ha pizza på pitabød etter å ha fått det servert i hyrten og styrten her en dag. Som fyll skal de ha peppes pizzasaus og røkt skåret pølse....mer lettvint kan det vel ikke bli!!

  Enig med ekte ost ja, helt klart best.

  Jeg skal nok prøve din versjon av fylle her idag!! Ruccula høres deilig ut!

  Ha en finfin helg!

  SvarSlett
 4. Det tipset med revet ost var æ ikke klar over, men forøvrig var denne bloggen kjempefin, følger dæ videre, koselig om du følger mæ og.

  Lisbeth,;O) God helg.

  ps: vi lager hjemmelaga lørdags pizza nesten hvær lørdag.

  SvarSlett
 5. Når alt kommer til alt, det er ikke skikkelig helg uten pizza:)

  SvarSlett
 6. Mange deilige oppskrifter og har prøvd noe lignende fra matprat.no ;)

  Jeg vil beklage så mye for at jeg ikke ba om lov, jeg har rett og slett ikke fått det med meg at du hadde copyright trodde det var nok med å linke til siden :/ Og sletter gjerne innlegget jeg skrev om du vil det ;)
  Syns bare oppskriften var veldig flott ;D Så håper du tar det som ett kompliment (hvis det er sånn det skrives ;))

  SvarSlett
 7. Det er helt greit, Miss A. Du trenger ikke tenke på å slette noenting. :) Veldig koselig at man blir inspirert, det eneste jeg er litt nøye på er dersom man bruker tekstene uendret. Men det er helt greit, altså. :)

  SvarSlett
 8. Det enkle er ofte det beste...noko denne pizzaen er eit godt bevis på:o) Såg kjempegodt ut!!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.