søndag 12. september 2010

Sjokk, fortvilelse og små kjøttboller

På fredag ble det kjent at den gode slakteren i byen skal legge ned om noen måneder. En nyhet som ble mottatt med forundring, sjokk og fortvilelse. Tanken på at vi bare får tak i kjøtt i plast heretter er nesten utholdelig, og jeg kjente jeg ble skikkelig lei meg av de dårlige nyhetene. Hvem skal nå forsyne meg med ordentlig kjøttdeig? Hvem skal levere julas pinnekjøtt og fredagsfleskepannekaker?


Jeg måtte rett og slett få tak i litt kjøttdeig med én gang, og benyttet sjansen til å markere fortvilelsen ved å ta med små kjøttboller som bidrag til en middag vi var invitert i.

Jeg har visst skrevet oppskrift på kjøttboller i en [kjøkkentjeneste]-artikkel tidligere, men i går laget jeg noen som ble såpass gode at de fortjener et eget innlegg. De var smaksrike, men likevel ganske nøytrale. Om man ønsker å variere med chili eller andre ting, er det selvsagt fritt frem.

Dette trenger du
1 kg kjøttdeig
2 egg
Griljermel
Vann
1 middels stor løk
2 fedd hvitløk
Fersk timian
Fersk rosmarin
Hvit pepper og salt (igår brukte jeg også litt urtesalt i tillegg)
75 gram pinjekjerner
En skalk revet parmesan
Eventuelt litt tomatpuré

Slik gjør du
For enkelhets skyld pleier jeg å kjøre løk, hvitløk og urter forholdsvis glatt i foodprocessoren. Deretter blander jeg kjøttdeig, egg, griljermel, vann, salt og pepper i en stor bolle og tilsetter løkblandingen. Pinjekjernene gnures i en morter og has i blandingen tilslutt sammen med revet parmesan.

Jeg former små kjøttboller med rene hender og en spiseskje, legger utover stekebrett og steker i komfyren på omtrent 200 grader i ca 15 minutter. Aller først tester jeg én kjøttbolle i stekepannen for å sjekke om smaken er grei. Det er dumt å steke opp tre brett med kjøttboller for så å finne ut at de smaker for lite.

5 kommentarer:

 1. Hei - spennende oppskrift! Har du noen gang prøvd å ha i noen sardiner? Vet det høres rart ut, men det gir en fantastisk krydret saltsak i kjøttbollene:)

  Synd å høre om slakteren - har nettopp skrevet et innlegg om butikker på min (nyopprettede) blogg http://ra-ta-tui.blogspot.com/

  Innspill mottas med takk:)

  SvarSlett
 2. Kjøttboller er så godt! Man kan jo starte å kværne egen kjøttdeig, selv om det kanskje er litt tiltak. Jeg har iallefall veldig lyst til det.

  SvarSlett
 3. Vi kverner masse kjøtt selv også, men det er stort sett elg eller hjort. Jeg skal jammen begynne å kverne litt storfekjøtt også. Og nå er det jo snart lammesesong, kanskje vi skal lage litt lammekjøttdeig i tillegg en dag?

  SvarSlett
 4. Mener du på alvor at Grøsfjeld er borte? Hvor kan jeg da handle kvalitetskjøtt? Sier ikke at alt var perfekt hos Grøsfjeld, men dette er ille... Hvor er nestbest??

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.