lørdag 11. september 2010

Jødekaker

Jeg har laget jødekaker i dag. Jødekake er en slags juleaktig halvstor rund kake som jeg hadde mitt første møte med da jeg flyttet hit til Sørvestlandet for tolv år siden. Smaken er mild og god, konstistensen myk og nesten litt spenstig. Man lærer seg raskt å sette pris på jødekaker, særlig dersom man allerede liker søte ting. Jødekaker smaker ekstra godt sammen med et glass melk.


Det har vært vanskeligere å venne seg til navnet. Jeg har alltid, uvisst av hvilken grunn, følt et slags ubehag når jeg har spurt etter jødekaker hos bakeren. Hvorfor det egentlig? Diskusjonen ved frokostbordet i dag dreide seg nettopp om dette - hvorfor heter det jødekaker og hva kommer det av at det føles feil å bruke den betegnelsen?

Jeg har ikke noe svar på hvorfor de runde kakene er blitt hetende jødekaker, det har jeg heller ikke gjort noe forsøk på å finne ut. Kanskje noen av dere vet det? 

Jeg laget forresten to ulike typer jødekaker. Inspirert og påvirket av siste tids fokus på kombinasjonen sitron og blå valmuefrø fikk meg til å ha litt finrevet sitronskall og sitronsaft i siste rest av deigen. Jeg har derfor to ulike typer jødekaker å by alle guttene som er på besøk i dag.

Dette trenger du
125 gram smeltet og avkjølt smør
5 dl kulturmelk
250 gram sukker
1 1/2 ts hornsalt
600 gram hvetemel

Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader. Alt blandes sammen i en bolle. Bruk en spiseskje til å legge deigen ut på et stekebrett. Jeg hadde ni kaker pr. brett og trykket de lett flate. Dryss på med perlesukker og kanel.
Da det var deig igjen til ett brett, tilsatte jeg saft av en halv sitron og finrevet skall av en hel sitron. Dessuten strødde jeg valmuefrø på toppen. Om dere ikke ønsker sitronsmak, men vil ha dekorative valmuefrø, kan dere droppe sitronsaften og -skallet. Stek kakene i 15-20 minutter til de er gyldne.

2 kommentarer:

 1. Jødekaker er en variant av et bakverk som ble brakt til Nord-Europa av portugiserjøder som måtte flykte fra Spania og Portugal da jødisk tro ble forbudt rundt 1500.
  Litt mer info finner du her: http://alnakka.net/w/index.php?title=J%C3%B8dekaker

  SvarSlett
 2. Heisann,
  jeg skjønner hva du mener ang jødekakenavnet. Min første tanke er at noe som heter noe med -jøde, og som i tillegg skal stekes i ovn og deretter spises, gir (ubevisste) assosiasjoner til hva som skjedde under 2. verdenskrig. Altså til gasskammer...
  Vet ikke om du er enig, men jeg sliter også veldig med dette navnet. Hørte det ikke før i voksen alder, er østlending og sammen med en sørvestlending, så det er nok derfor det føles så fremmed. Har man hørt det fra man er liten, tenker man sikkert ikke så mye på det. Vel, alltid vanskelig å fatte seg i korthet :-)
  God jul!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.