onsdag 8. september 2010

Sitronbrød

Ettersom hjemmelaget mat-prosjektet mitt skrider frem, har basisutvalget av råvarer endret seg betraktelig. Blant annet var sitroner tidligere en syrlig og litt lite brukt frukt jeg kun gikk til innkjøp av dersom jeg på tilslørt vis forsøkte å hinte om at mannen i husstanden skulle lage alkoholbaserte drinker med surt tilsnitt til meg.

Eller dersom jeg hadde fått det for meg at jeg skulle ha sitron i teen eller putte den inn i en hel kylling.

Altså, aldri noe som alltid befant seg på kjøkkenbenken. Og jeg hadde knapt reflektert over at man kunne bruke skallet til noe fornuftig.

Men nå, nå tilhører den basisutvalget. Jeg har alltid sitroner tilgjengelig og jeg bruker det alltid opp.I det siste har jeg lest om kombinasjonen sitron, blå valmuefrø og søtt bakverk flere steder. Blant annet i den seneste utgaven av Bo Bedre, som viste fristende bilder og gjenga oppskriften på sitron- og valmuefrøbrød.

Her er min egen oppskrift, basert på eggedosisdeig.Dette trenger du
2 egg
100 gram sukker
saft og finrevet skall av en middels stor sitron
1 spiseskje vaniljeekstrakt (kan sløyfes eller bruk vaniljesukker som erstatning)
1,5 dl crème fraîche
4 spiseskjeer nøytral matolje, for eksempel solsikkeolje eller rapsolje
1 spiseskje blå valmuefrø
200 gram hvetemel
2 ts bakepulver

Slik gjør du
Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett revet skall og saften av en godt vasket sitron, vaniljeekstrakt, crème fraîche og olje. Vend forsiktig inn siktet hvetemel og bakepulver. Ha deigen over i en smurt eller bakepapirkledd form og stek på 175 grader (varmluft) i omtrent 40 minutter eller til kaken er ferdig. Test ved å stikke en skarp kniv i midten av kaken. Dersom det ikke fester seg deig til kniven er den klar.

3 kommentarer:

 1. Sitron er dagligdags kost her i heimen:)Økologisk vel og merke!
  Jeg vet ikke om det er det du bruker? Men sitronopplevelsen min ble en helt annen etter at jeg begynte å kjøpe økologiske sitroner,bare lukten er helt annerledes,for ikke å snakke om smaken!
  Sitronbrødet ditt skal absolutt prøves,takk for oppskriften!

  SvarSlett
 2. Det minner meg om at jeg må lage sitron muffins snart - nogenlunde samme oppskrift som ditt, med liten melisglasur på toppen strødd med valmuefrø.... Tror faktisk jeg må prøve sitronbrødet ditt også:)

  SvarSlett
 3. @Hvite tulipaner: dessverre får jeg ikke tak i økologiske sitroner så ofte, men jeg kjøper det når jeg får tak i.
  @ina: smart tips med muffins med glasur med valmuefrø! Det skal jeg jammen prøve en gang jeg også.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.