mandag 21. juni 2010

Søtpotetkake

Ja, jeg vet. Det er mange som synes kombinasjonen grønnsaker og kake er snodig. En veldig kakeglad kamerat av meg synes til og med frukt er en i overkant sunn ingrediens i en kake, og han hadde vel snudd seg i vemmelse av kaken jeg skal legge ut oppskrift på nå.

Likevel er det godt med søte grønnsaker i kaker, synes jeg. Gulrotkake har jeg laget i mange år - helt siden den var en farsott tidlig på nittitallet - og jeg har en squashkake på den foreløpige urealiserte kakebakelisten. Dermed tenkte jeg at søtpoteter også kunne passe godt i en litt krydret kake. Jeg tok ikke feil.


Slik gjør man
300 gram hvetemel
200 gram sukker
5 egg fra dverghøner, eventuelt 4 vanlige
8 ss valnøttolje (En nøytral matolje, som for eksempel solsikkeolje, kan også brukes. Jeg synes imidlertid valnøttolje eller sesamolje har karakteristiske smaker som passer veldig godt til slike kaker.)
1 ts salt
2 ts bakepulver
1 ts natron (kan droppes)
2 ts kanel
400 gram revet rå søtpotet
Ristede og grovt hakkede valnøtter
Vaniljeekstrakt (kan droppes eller erstattes med litt vaniljesukker)

Alt tørt blandes. Egg og sukker piskes til eggedosis og blandes med søtpoteten. Blandes forsiktig med det tørre og ristede, men avkjølte valnøtter. 24 cm form, 45-50 minutter i 200 grader.

Glasur:
300 gram melis
100 gram smør
100 gram philadelphiaost naturell
Saft av en halv sitron og en lime

Piskes til det er mykt. Jeg pleier å dele kaken slik at det er plass til et lag med glasur i midten også.

Enten pynter jeg med mandelflak eller valnøtter.

Kaken på bildet ble servert med hjemmelaget granskuddsirup, hvilket var en god kombinasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.