mandag 28. mars 2016

Blomkålgrateng

Mange synes blomkål er den litt kjedelige hvite grønnsaken som de ikke vet helt hva man skal gjøre med. Og ikke sjelden blir den liggende i kjøleskapet og bli slapp og tilslutt uspiselig. Jeg har begynt å sette skikkelig pris på blomkålen, og har etterhvert en del ulike ting jeg lager med den. Her er blomkålgrateng - deilig tilbehør eller rett og slett middag i seg selv. Da smaker det ekstra godt med masse grønn salat til. 

Trenger du flere tips? Her er blomkål- og brokkolisuppe, blomkål"coucous" og blomkålgrateng med bacon.
Dette trenger du
1 blomkålhode
5 dl vann
1 buljongterning
1 purre
1 fedd hvitløk
Stekeolje eller -smør
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl buljong
3 dl melk
1 spiseskje sennep
3/4 ts muskatnøtt
Pepper og eventuelt salt (både buljong og ost inneholder salt)
3 dl revet ost
Revet ost til toppen

Slik gjør du
Skjær blomkålen i litt store biter og kok nesten mørt i buljongkraften. Hell av, men spar på kraften til senere. Skjær purre og knus og hakk hvitløk og fres i en panne til det er mykt og gyllent. Lag den hvite sausen. Smelt smør i en gryte og visp inn hvetemel. Spe på med kraften og melken litt etter litt og rør og kok opp underveis. Ha i revet ost og rør godt sammen. Legg blomkålen i en ildfast form og spre den stekte purren og hvitløken utover. Dytt det litt ned innimellom blomkålbitene. Hell over sausen og dryss litt ost på toppen. Stek i ovn på 230-240 grader i omtrent ti minutter eller til gratengen er gjennomvarm og har fått gyllen overflate.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.