torsdag 7. januar 2016

Gryte med oksebog, tomater og rødvin

Dette er middagen for dager med ekstra god tid. Ikke fordi det er så mye å gjøre. Nei, denne lager seg nesten selv - i komfyren - og det eneste du trenger å gjøre etter å ha smelt sammen alt som skal oppi før den settes i ovnen, er å dekke bord og sette over potetene - eventuelt lage potetmos, for det passer skikkelig godt til denne gryta. Oksebog er en del av dyret som ikke er så veldig mørt, så det passer ekstra bra å ha oppi en slik langkokt gryte. Det smaker også vidunderlig når alt har gått opp i en høyere enhet og kjøttet bare kan rives fra hverandre. 

Dette trenger du
Ca 2 kg oksebog
2 løk
3-4 fedd hvitløk eller 2 kinesiske hvitløk
1 stor neve små tomater
4 spiseskjeer soltørket tomat i olje (ikke oljen)
Fersk timian
1 boks hermetiske tomater
1/2-1 flaske rødvin
Vann
Salt og pepper
Stekesmør eller olje

Slik gjør du
Skjær kjøttet rent for hinner og slintrer og del det i litt store biter. Tørk godt av det og gni hver bit inn med nykvernet pepper. Brun bitene i varm panne i litt stekesmør og olje og legg tilside på en tallerken. Fres ut pannen med litt av rødvinen og hell over i en bolle eller en kopp. Om det er mye stekerester i pannen, kan det være lurt å sile kraften, så det ikke tas med videre, dette smaker bare brent. Skjær skiver av løk og knus og hakk hvitløk og stek i litt olje og smør i en gryte med lokk som kan settes i ovn. Skjær tomatene i to og ha de i gryten sammen med soltørket tomat og hakket fersk timian. La det surre litt før du heller over hermetiske tomater, vinen og litt vann. Pepre sausen og legg over kjøttbitene, pass på å få med kjøttsaften som ligger igjen på tallerkenen. Sett gryten med lokk i ovnen på rundt 100 grader og la den stå til kjøttet er ferdig og enkelt kan dras fra hverandre. Dette kan ta noen timer, jeg lot gryten stå i ovnen i ca fem timer. Dette kan derfor enten gjøres klart på kvelden og stå natten gjennom, eller man kan gjøre ferdig middagen om morgenen, og la den stå i ovnen hele dagen. Smak tilslutt til med eventuelt salt og mer pepper. 

Serveres med potetmos og grønne bønner eller bare litt ferskbakt brød.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.