mandag 14. desember 2015

Fiskegrateng med økologiske speltskruer

                                                                                                             /sponset innlegg/

Fiskegrateng er utrolig populært her i huset, men dessverre tenker jeg ofte at det er altfor tidkrevende å lage en vanlig hverdag. Jeg har imidlertid sjekket hvor lang tid det faktisk tar å lage fiskegrateng og jeg innrømmer gjerne at dette ikke er middagen som er mest ideell dersom man har kort tid til rådighet, men det tok faktisk ikke mer enn femti minutter fra start til jeg tok den ut av ovnen. Og det er like lang tid det tar å steke en fiskegrateng fra frysedisken. De andre ulikhetene er store, blant annet at det er rikelig med fisk i min. Dessuten går de siste tredve minuttene med til å steke gratengen, slik at man i prinsippet kan gjøre andre ting; som å legge sammen tøy, yte leksehjelp, male gangen eller blogge. Eller alt på én gang, for den som er en god multitasker.


Denne er laget med økologiske speltskruer fra Helios, samt økologiske egg og mel. 
Dette trenger du
500 gram fisk - bruk det du har
200 gram speltskruer
Smør, mel og melk til hvit saus, ca 7-8 dl tilsammen
3 egg
1 liten bunt vårløk eller purre
Salt, pepper og muskat
Brødrasp og litt smør til å ha på toppen


Slik gjør du
Sett ovnen på 190 grader. Ikke varmluft denne gangen. Sett på vann til speltskruene og ha smør i en panne. Jeg steker fisken i biter, fordi jeg synes det setter ekstra god smak på gratengen. Skjær fileten i biter, stek den og legg den i formen. Den kan selvsagt også trekkes dersom man foretrekker det. Om du har restefisk, så bruker du bare det. Kok speltskruer etter anvisning på pakken. Sil og ha det deretter i formen sammen med fisken. Mens skruene koker og fisken steker, lages sausen. Lag vanlig hvit saus av smør og mel og spe på med melk. Krydre med salt, pepper og muskat. Denne skal småkoke i tre-fire minutter for at melsmaken skal forsvinne. Sett sausen til side slik at den får avkjølt seg litt. Vask, rens og skjær vårløken i tynne ringer og ha det i formen sammen med fisken og makaronien. Skill eggene. Pisk eggehvitene stive. Ha én og én eggeplomme i sausen mens man rører. Den må ikke være for varm når eggeplommene skal oppi, da kan det ende opp som eggerøre. Når eggene er blandet inn i sausen, vendes de stivpiskede eggehvitene forskiktig inn, og alt has over i formen. Eventuelt kan man trykke eggehvitemassen ned i resten av gratengen etter at sausen er blandet med fisken og makaronien. Rør litt slik at saus blander seg godt med fisk, makaroni og vårløk. Ha til slutt over et godt lag med rasp, og noen klatter med smør. Man kan også bruke ost på toppen dersom man ønsker det. Formen skal steke i omtrent 20-30 minutter, eller til fiskegratengen har en gylden farge på toppen og er stiv inni. Bruk tiden godt til noe annet.

Tips! Med fiskegrateng kan man forberede en del på forhånd. Man kan for eksempel gjøre istand alt til og med det punktet der sausen blandes med fisk og skruer om kvelden. Så pisker man bare eggehvitene rett før man skal spise og dytter dette ned i formen før gratengen settes i ovnen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.