fredag 11. september 2015

Pizzaverksted

Er det sånn hos deg, som det er hos meg - at det er like mange ulike ønsker for fredagspizzaen som det er antall personer rundt bordet? Ofte er det mer matematikk enn det er matlaging når jeg tar opp bestilling på hva de ønsker seg av topping på minipizzaene. Det har vi heldigvis funnet en løsning på - nemlig pizzaverksted! Fordelen med pizzaverksted er at alle blir fornøyde, samt at det blir mindre arbeid på den som står og lager. I tillegg er det sosialt og veldig hyggelig å lage mat sammen. 


Basisingrediensene man trenger er deig, en god tomatsaus, litt "hvitt" fyll og ost til toppen. Ellers er det fritt frem etter smak og behag. Under finner du oppskrift på to ulike deiger, avhengig av hvor god tid du har, en god tomatsaus og forslag til ulike toppinger til pizzaen. Så er det bare å invitere til pizzaverksted, som går ut på at hver lager sin pizza, og dermed får de akkurat det de ønsker seg til middag. 

Eltefri pizzadeig
500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Deigen må lages dagen før. Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Om du gjør det om kvelden, har du deig til pizza til middag dagen etter.)

Vanlig pizzadeig
10 dl hvetemel
Ca 5 dl lunkent vann
30 gram fersk gjær eller litt over en halv pose tørrgjær
2 klyper Maldonsalt
1 god skvis honning (ca 1 spiseskje)
1 god klunk olje (2-3 spiseskjeer)

I denne hadde jeg også en spiseskje hakkede ferske urter, som oregano og timian.

Ha mel, salt, honning og olje i en bakebolle. Rør ut gjæren i lunkent vann og bland dette lett sammen med melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i minst 15 minutter, eller bruk håndkraft. Deigen skal ha nokså løs konsistens, slik at den renner litt utover. Erfaringen min er at det skal lite til for at deigen blir for løs eller for fast. Sett deretter deigen til heving på lunt sted med plastfolie over bollen i 40-50 minutter.

Tomatsaus
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
1 boks hermetiske tomater, bruk gjerne av litt god kvalitet som for eksempel Mutti
1-2 spiseskjeer tomatpuré eller soltørkede tomater
Salt og pepper
Honning
Fersk timian eller andre ferske urter
Eventuelt: Noen tomater

Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter. Tilsett de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i sausen. Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, og eventuelt honning. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik.

Forslag til topping
Kjøttboller
Spekeskinke
Blåmuggost
Snøfrisk Naturell eller Ramsløk
Tomatsaus
Gulost

Pizza
Sett ovnen på 250 grader varmluft. Når deigen - uansett hvilken oppskrift du velger å bruke - er ferdig hevet, gjøres det klart til verkstedet. Legg toppingene i ulike skåler og la én få ansvar for å kjevle ut små pizzaer. Gjør klar bakeplater og del deigen i ulike emner. Form flate pizzabunner med hendene. Bruk mel så det ikke blir så klissete, eller bruk en kjevle. Så er det klart for å ta opp bestilling og legge på fyll, eller la hver og en få legge på eget fyll. Stek i så varm ovn som overhodet mulig, hvertfall 250 grader varmluft i ca 4-5 minutter - eller til de er ferdige. Pass på, siden ovnen er varm og de små pizzaene steker raskt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.