fredag 22. mai 2015

Saftig marmorkake med glasur

En etter en har guttene mine hatt mat og helse på skolen, og kommet stolte hjem med rester av hva de har laget. De har kanskje ikke vært så ivrige til å hjelpe til med middagslagingen som jeg kunne ønske, men de har alltid lyst til å lage kake. For noen dager siden tok minstemann med seg kakerester hjem fra skolekjøkkenet, men et uoppmerksomt øyeblikk gjorde at den yngste og mest rampete pointeren snappet til seg biten som var igjen. Selvom apportøren ga kaken fra seg på kommando, var ikke restene særlig fristende. Trøsten ble at vi bakte marmorkake her hjemme istedet. 


Marmorkake er en skikkelig god gammeldags retrokake, og sannsynligvis har jeg ikke spist det siden jeg selv hadde skolekjøkken en gang tidlig på åtti-tallet. Vi snakker svimlende 30 år siden! Uansett, her er den morsomme mønstrede kaken som faktisk også smaker godt. Deigen rekker til en brødform. 

Dette trenger du
175 gram romtemperert smør
125 gram melis
125 gram sukker
3 egg
250 gram hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 1/4 dl melk
30 gram kakao

Glasur:
50 gram smør
30 gram kakao
ca 70 gram melis
Melk dersom den må spes ut litt


Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader over/undervarme. Pisk smør, melis og sukker hvitt og luftig med en ballongvisp, dette tar noen minutter. Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker sammen i en bolle og sett dette klart. Pisk inn de tre eggene på lav hastighet, ett av gangen. Bland deretter inn melblandingen og melken vekselvis. Bruk gjerne visp, men la den også nå gå på lav hastighet slik at deigen ikke skiller seg. Kle en brødform med bakepapir eller smør den godt, slik at kaken enkelt kan tas ut når den er ferdig. Hold unna ca 2/3 av deigen, og bland inn kakao i den delen som er igjen i bollen. Legg deretter ca halvparten av den hvite deigen i bunnen av formen, og bre sjokoladedeigen over. Legg resten av den hvite deigen på toppen. Deretter kan du lage mønster i deigen med en gaffel. Stek på nederste rille i ca 45 minutter. Sjekk kaken underveis og bruk en kakepinne eller en skarp kniv for å se om kaken er ferdig. Avkjøles på rist og tas forsiktig ut av formen for ytterligere avkjøling.

Glasur lages ved å smelte smør og røre inn kakao og melis. Dersom den blir for stiv kan den spes ut med litt melk. Helles over kaken når den er helt avkjølt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.