torsdag 12. februar 2015

Råmelkskjeks

Jeg får litt sånne urmammavibber av råmelk. Det er nesten så jeg får lyst til å gå ut i skogen (ut på terrassen) og brøle litt (rope hipp hipp hurra). Jeg mener, kan du tenke deg noe mer sunt og jordnært enn råmelk? Bortsett fra marg og kraft, selvsagt. Masse næring, masse smak. (Nå er det sikkert mange som mener at råmelk fra kua er ment for ... nettopp ... kuene. Men den diskusjonen lar jeg rett og slett ligge. Jeg elsker meieriprodukter og kommer til å fortsette med både melk og råmelk når jeg en sjelden gang får tak i det.)


Det er muligens ikke enkelt å få tak i råmelk. Men om du kjenner en snill bonde, burde det ikke være umulig. Jeg har kontakter i bransjen og er av og til heldig og får overlevert en liten dunk av den dyrebare melken. Da blir det kalvedans eller råmelkskjeks. Imidlertid går det an å bruke surmelk til denne oppskriften. Her er kjeksene:

Dette trenger du
75 gram smør
7 dl råmelk (evnt. en form for surmelk)
300 gram økologisk rårørsukker eller vanlig sukker
2 ts vaniljesukker
2-3 ts kardemomme
3 ts natron
600 gram hvetemel
200 gram spelt, siktet

Kokosblomstsukker (evt. perlesukker) og kanel til å ha på toppen

Slik gjør du
Forvarm ovnen til 180-190 grader varmluft.
Bland sammen råmelk, smeltet og noe avkjølt smør og sukker i en stor bakebolle. Tilsett vaniljesukker, natron, kardemomme og mel og visp eller rør sammen til en smidig deig som er nokså løs men ikke klissete.


Bruk to spiseskjeer eller en iskremskje og sett deigen på en bakepapirkledd bakeplate og trykk deigen lett ned. Kakene skal være runde i formen og blir fint avrundet i kanten når de stekes. Dryss over kokosblomstsukker og kanel. Stek kakene på midterste rille i ovnen i ca 10 minutter. Kakene er ferdige når de er litt gyldne i fargen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.