onsdag 13. august 2014

Strandkrabbekraft

Hyttesommeren er over, vi er tilbake i regntunge Egersund etter syv uker på sommerøya vår. Litt trist, men også litt godt å komme tilbake i vante rutiner igjen. Som vanlig har sommerens dager fløyet avgårde, og kaffedrikking, trening, matlaging, kos og et forsøk på å holde det meste av jobben på en armlengdes avstand har fylt dagene og sørget for at vi ikke har kjedet oss. Og været, da! Været! Trenger ikke si mer om det.


I god Blåsen-tradisjon har vi kokt strandkrabbekraft. Guttene mine har blitt så store nå at krabbefangst ikke lenger står på planen over alternative gjøremål. Dessverre, for jeg liker at lek kan utnyttes til noe, og synes barnearbeid er altfor lite utbredt på våre kanter. Men vi har garn. Og da snakker vi ikke om hvilket som helst garn, vi snakker trollgarn. Kjenner du til trollgarn? Trollgarn er så trollete som det høres ut, det består av tre lag med garn med ulik maskestørrelse og greia er at fisken - eller krabben for den saks skyld - skal vikle seg inn i nettet, ta med seg garnet inn i neste lag og danne poser. Poser det er tilnærmet umulig å rense - om man da ikke har tilbragt det meste av barndommen sittende ved siden av en som har renset trollgarn. For jeg ynder å påstå at det ikke er tilstrekkelig med tålmodighet, selvom det hjelper, man må også ha trollgarnrenseegenskaper inn med morsmelken. Nok om det. Krabbene kommer dessverre ikke alltid levende ut av garnet, og da passer det ypperlig å lage kraft.


Dette trenger du
Strandkrabber
Gulrøtter
Sjalottløk
Hvitløk
Fennikel
Olje
Vann
Evt. litt hvitvin

Eller - du kan gjøre sånn som jeg gjorde i år - kun bruke krabber og vann. Uten de andre smakstilsetningene blir det en ren og fin kraft som er enkelt å kombinere med andre smaker. Så kan man heller tilsette grønnsaker og annet krydder når man skal tilberede kraften videre - enten det blir til suppe eller saus. Da er fremgangsmåten enkel; hell kokende vann over krabbene slik at de dør raskt. La det hele syde en god halvtime, sil og kok inn til litt mer enn halv mengde. 

Slik gjør du
Start med å rense og skjære gulrøttene og sjalottløken i litt store biter, knus og grovhakk hvitløken og legg alt i en forholdsvis stor gryte. Surr det i olivenolje og hvitvin en liten stund og tilsett deretter i fennikel skåret i ringer. Ta gjerne med fennikeltoppen også. Hell over rikelig - men ikke for mye - vann og kok opp. Ha strandkrabbene i vannet, én av gangen. La vannet koke skikkelig opp mellom hver gang, slik at krabbene dør raskt. Plukk dem opp av vannet og klipp dem i to. Legg krabbene i kraften igjen og la det hele syde på svak varme omtrent en halv time. Sil av kraften og ha den tilbake i en ren gryte. Kok opp slik at kraftmengden halveres og vel så det.  Dette er en kraft laget uten bruk av salt, pepper eller andre krydder. Dét, samt at man bruker strandkrabber, gir en mild og god sjømatkraft som etter mine begreper egner seg som base for enkle fiskesupper. Smaken er enkel - ikke like karakteristisk som for eksempel hummerkraft - men likevel umiskjennelig fra havet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.