mandag 3. juni 2013

Salt karamellsaus

Det er ikke det at det er om å gjøre å stappe flest mulig kalorier ned i en boks, men av og til kan man begynne å lure på om det var nettopp det som var målet da jeg laget denne sausen. Denne fantastiske, uimotståelige karamellsausen med en salt overtone.


Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for kombinasjonen salt og søtt. Denne kombinerer de to elementene med stor grad av perfeksjon, vil jeg påstå. Sausen passer perfekt til is, enten den er kjøpt eller hjemmelaget.

Dette trenger du
100 gram usaltet meierismør
100 gram brunt sukker
100 gram hvitt sukker
2 dl kremfløte
2 ts Maldonsalt
2 ts god vaniljeekstrakt eller frøene av en vaniljestang
Eventuelt et par spiseskjeer Jim Beam


Slik gjør du
Ha smør, sukker og fløte i en gryte og varm sakte opp under omrøring. La alt småkoke i omtrent 10 minutter til det tykner. Tilsett vaniljeekstrakt og smak til med saltet. Om du ikke vil ha den så salt, kan du først prøve med 1 ts.

Jeg hadde litt Jim Beam i blandingen, hvilket jeg bestemt mener ble veldig vellykket. Jim Beam er i følge mannen min en "søt og bløt" bourbon whiskey, og befinner seg i følge whisky-drikkeren i huset kun i skapet fordi den er en viktig ingrediens i en god Manhattan. Ellers konsumeres det whisky med helt andre egenskaper enn Jim Beam. Men altså, denne passer fint i den søtsalte karamellsausen.

Om du har sausen over på helt rent glass, kan den sikkert holde seg i over 14 dager. Men jeg må innrømme at jeg ikke har noe erfaringsmessig belegg for å kunne påstå det. Erfaringen min med denne sausen begrenser seg til spise-opp-med-en-gang.

1 kommentar:

  1. Denne ser jo fantastisk ut! Må nok teste den ut.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.