Sider

onsdag 12. desember 2012

Lussekatter - atter en gang

Jeg har brukt litt av dagen i dag til å bake lussekatter. Deilige, myke, luftige og gule lussekatter med magisk safransmak. Premien - så langt - er at den minste med vellystige smattelyder straks satt til livs tre lussekatter etter skolen. Gjærbakst er bare best, og gul gjærbakst enda bedre!

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst - for de som er interessert i å lese mer om det.




Vi hadde alltid lussekatter hjemme da jeg var liten. Luciafeiringen ble innledet med Luciatog på svensk tv om morgenen den 13. desember, og mamma hadde bakt lussekatter som vi hadde til frokost.

I min hjemby, Egersund, er det en annen og særdeles barnevennlig tradisjon knyttet til Luciafeiringen, nemlig det som heter "å gå Lossi". Dette gjør man om kvelden 12. desember, fordi man mente at denne natten var den mørkeste av de alle. Barna kler seg ut og går fra dør til dør og synger julesanger. Som takk for innsatsen får man godteri.

Den yngste i familien brukte deler av dagen igår til å finne ut hva han skulle kle seg ut som. Dette er dagen da jeg smertelig finner ut hvor mye guttene mine har vokst siden i fjor, og i år ble det satt enda en milepæl; den eldste føler seg for gammel til å gå Lossi. Uuææææ! Jeg begynner å få store barn!

Vel, tilbake til gjærbaksten. Jeg har altså laget lussekatter idag, i et forsøk på å skape en kombinasjon av tradisjoner i huset. Lussekatter til Lossiene.
Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn. For øvrig skal Jesus skal ha passet bedre som gavegiver blant protestantene enn den katolske helgenfiguren sankt Nikolaus, forløperen til julenissen. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer.
Kilde: Wikipedia


De som har fulgt nøye med på Kjøkkentjeneste  de siste årene har muligens observert at jeg har hatt et søt gjærbakst-prosjekt gående, og dette er oppskriften jeg bruker nå - som er den desidert beste. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Etter mange vellykkede forsøk, har jeg altså konkludert med at et lite oppkok av melk og smør gir luftig søt gjærbakst. En venninne fortalte at moren hennes alltid hadde gjort det samme, dog uten å ha reflektert over årsaken. Kanskje dette rett og slett er en gammel metode som vi har glemt litt? Uansett, dersom du ikke allerede har en favorittoppskrift på boller, så anbefaler jeg å teste ut denne.


Dette trenger du
Til ca 20-24 lussekatter

1 kg hvetemel
160 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
6-7 tråder safran
1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett det kalde vannet og pisk forsiktig inn egget. La alt avkjøle til fingertemperatur. Støt safranen sammen med litt av væsken, slik at den blir helt utrørt. Rør også ut gjæren i melkeblandingen. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, rør sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.


Sett ovnen på 200-210 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter hver halvdel i 8-12 emner. Trill ut pølser og rull sammen i hver ende. Trykk et par rosiner ned i hver snurr. Legg dem på stekebrett kledt med bakepapir. La lussekattene etterheve omtrent 20 minutter eller så lang tid det tar å lage et brett. Pisk sammen egget og smør lussekattene varsomt så de ikke klapper sammen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gyldne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.