torsdag 20. desember 2012

Brune pinner - de aller beste julekakene

Det blir sjelden sju slag hos oss. Jeg tror jeg forspiste meg på småkaker hos farmoren min da jeg var liten. Skapene hennes bugnet av julekaker, og jula varte definitivt til påske - hvis ikke enda lenger. Her var det sirupssnipper, krumkaker, sandnøtter, serinakaker, kokostopper, berlinerkranser. Boksene stod stablet i kjøkkenskapene, jeg tror så vidt de var tømt for fjorårets produksjon da hun startet en gang i begynnelsen av november med å fylle dem på nytt.

Småkaker spiller derfor ingen sentral rolle på julekjøkkenet vårt, men jeg har et par faste innslag, gjerne de det er knyttet flest hyggelige minner til. Og dessuten dreier det seg mer om at jeg bruker spesifikke smakstilsetninger enn at jeg lager de samme kakene år etter år. Kanel er en slik smak jeg forbinder med jul.

De aller beste julekakene har det kjedeligste navnet; brune pinner. Imidlertid har jeg funnet ut at kjært barn har mange navn. Blant dem er andreakaker, kolakaker eller Berits brune pinner. Det viktigste er imidlertid at de smaker godt. Her er den klassiske oppskriften på brune pinner – som alltid inngår som fast bakst før jul hos oss.


Denne oppskriften passer til én stekeplate.

Dette trenger du
200 gram sukker
200 gram smør
1 eggeplomme
2 ts vaniljesukker eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
4 ts kanel
1 ts natron
300 gram hvetemel
1 stor spiseskje mørk sirup
Eggehvite til pensling
Perlesukker
Hakkede mandler


Slik gjør du 
Pisk smør og sukker hvitt. Varm opp sirupen slik at den lett lar seg røre inn i deigen. Tilsett resten av ingrediensene og visp godt sammen. Om deigen virker for løs, kan den legges en liten stund i kjøleskapet. Del deigen i seks emner og rull dem i like lange ruller som stekeplatens langside. Legg alle på ett brett og trykk rullene lett sammen med fingerflaten. De skal nesten gå i hverandre. Pensle med lett pisket eggehvite og strø over rikelig med perlesukker og hakkede mandler. Jeg bruker ferdige skivede mandler som jeg hakker raskt. Stekes på midterste rille i 200-225 grader i 10-15 minutter. Kakene skal være lett gjennomstekte. La kakene avkjøle litt etter at det er tatt ut av ovnen og skjær dem deretter i skrå skiver. Avkjøles deretter på rist.

4 kommentarer:

 1. Hei!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

  SvarSlett
 2. De Brune Pinnene dine er virkelig gode. Jeg baker dem innimellom vinteren igjennom. Kom innom i dag for aa se etter noe med roedkaal og det fant jeg.

  Takk for de gode og lekre oppskriftene du deler!

  AG NY

  SvarSlett
 3. Tusen takk for hyggelig kommentar! Jeg elsker også disse!

  SvarSlett
 4. Så hyggelig å finne denne oppskriften. Moren min pleide å lage dem, og de var en absolutt favoritt. Har aldri visst navnet på dem. Men nå må de prøves.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.