fredag 2. november 2012

Reinsdyrstek på klassisk vis

Turen til Skàiddeduottar ga meg ikke bare lyst til å lage flatbiff av rein, men også reinsdyrstek.

Lårstek av reinsdyr er klassisk vilt som det faktisk er forholdsvis enkelt å få tak i. Eneste jakt man trenger å dra på, er jakt i butikken. (I motsetning til annen type jakt - som er både tidkrevende og kostbar - I know.)


De samme grunnreglene gjelder for tilberedning av stek som helsteking av andre stykningsdeler. Temperere før man varmebehandler, det vil si ut av kjøleskap en stund før det skal i ovn, steke litt i panne først, temperaturkontroll ved hjelp av steketermometer når det står i ovnen, hviletid før det skjæres i skiver.

Jeg vet at mange kvier seg for å tilberede og servere stek, men tro meg - det er enkelt. Sett kjøttet i ovnen på lav temperatur, så ordner det nesten seg selv. (Når det er sagt, synes jeg ofte stek er litt kjedelig - og kanskje litt oppskrytt, men det er en helt annen sak. Stek er stek, liksom. Og med godt tilbehør smaker all mat bra.)

Reinsdyrstek fra butikk er både utbenet og surret. Mindre arbeid for den som skal tilberede.

Dette trenger du
1 lårstek
Salt og pepper
Stekesmør
Termometer

Eventuelt grønnsaker som man kan legge i bunnen av det ildfaste fatet

Slik gjør du
Tørk godt av kjøttet og la det ligge i romtemperatur i 30-60 minutter før det skal stekes. Gni nykvernet pepper godt inn i kjøttet på alle sider. Ha smør og litt nøytral olje i en litt over middels varm stekepanne. Smøret skal bli nøttebrunt før kjøttet has i. Stek låret raskt på alle sider og salte litt underveis. Legg kjøttet over på et ildfast fat og stikk inn steketermometeret på skrå, midt i steken. Hell over stekesmøret (dersom det ikke er for brent). Stek videre i ovn, på omtrent 120 grader, til termometeret har nådd 55-60 grader. Da vil det sannsynligvis stige et par grader etter et kvarters hviletid, noe som gir en fin rosa kjerne. Server i skiver. (Må nesten nevne i en bisetning her at jeg synes så og si alle oppskrifter angir altfor lang steketid. Men det er min mening.)

Sausen laget jeg på følgende måte:
Etter at jeg hadde stekt kjøttet i pannen, tilsatte jeg litt vann og kokte ut pannen. Rør forsiktig med en slikkepott eller lignende og sil væsken over i en gryte. Tilsett smakstilsetninger som tyttebær, grovhakket løk, litt friske urter, samt vin. La det koke inn litt og sil kraften. Smak til med honning, granskuddsirup eller annet søtt, ha eventuelt mer i av smakstilsetninger som tyttebær, urter, salt og pepper. Jeg hadde også i litt balsamicoeddik og ellers smakte meg frem. Tror jammen en skvett med fløte også fant veien ned i sausen. Jevn med maizenna for enkelhets skyld dersom sausen er for tynn.

Server gjerne hasselback-poteter eller verdens beste ovnsstekte poteter, grønne bønner og langtidsbakte cherrytomater til, samt kantareller enkelt tilberedt med sjalottløk og timian. Det gjorde jeg. Dessuten var vi mange rundt bordet da steken ble servert, så vi hadde den helstekte flatbiffen i tillegg.

1 kommentar:

  1. kan man steke to rensdyrsteker samtidig i en langpanne? Hver er på en drøy kilo, benfri og surret, runde. Må steketiden dobles? alle oppskrifter er på bare en eller en og en halv kilo

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.