onsdag 31. oktober 2012

Plommesyltetøy med vanilje

Det nærmest evigvarende prosjektet som går ut på å tømme fryseren ga meg noen glass med deilig plommesyltetøy forleden dag.

Når plommene er høsteklare havner de som regel i fryseren hos oss. Ofte fordi jeg er ikke har tid til å sylte akkurat da, men også av praktiske årsaker. Om plommene er frosne når de skal brukes, er det nemlig mye lettere å fjerne skallet på dem. Legg de frosne plommene i varmt vann og knip bare skallet av slik man gjør når man skolder mandler. Lett som en plett. Og syltetøyet blir fritt for skall.


En annen god grunn til å fryse ned plommer er at det da er enkelt å ta opp litt av gangen. På den måten unngår man å sylte seg i hjæl. Og hvis man sylter seg i hjæl, har det en tendens til å bli med den ene gangen. Så, litt av gangen, med eksklusive og ekstra smakfulle glass i kjøleskapet som resultat.

Dette trenger du
Plommer
Sukker
Vaniljestang


Slik gjør du
Om du bruker frysemetoden for å fjerne skallet, starter sylteprosessen med å ta opp plommene fra fryseren. Legg dem i så varmt vann som mulig i vasken og knip av skallet, slik man gjør når man skolder mandler. Ha plommene over i en gryte. Varm opp og la det småkoke en stund. Skrap vaniljestangen og ha både vaniljefrøene og stangen i syltetøyet. La det syde så lenge som nødvendig for å få den ønskede konsistensen. Kjernene - som etterhvert stiger til topps - fjernes underveis. Når syltetøyet er klart, er det tid for å sukre. Smak deg frem, plommer er ulike på smak, noen er søte, andre er mindre søte. Noen liker veldig søtt syltetøy, andre liker det mindre søtt. Ha i så mye sukker som nødvendig og avkjøl.Legg over på helt rene glass eller på bokser som tåler fryseren. Eventuelt spis opp før det blir dårlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.