onsdag 15. februar 2012

Phó med kylling

Vietnam bugner over av friske grønnsaker og frukt, og det er derfor ganske opplagt at dette har og alltid har hatt en vesentlig plass i det vietnamesiske kosthold. Urter brukes friske til alle måltider og man serverer suppe og ris like gjerne til frokost som til lunsj og middag. Den absolutte - men likevel ikke offentlige - vietnamesiske nasjonalretten er phó (uttales fø), suppe laget på enten kylling- eller oksekjøttkraft servert med risnudler, litt kjøtt, bønnespirer og diverse tilbehør som fiskesaus, soyasaus, chili og lime. Man finner en phósjappe på hvert gatehjørne, hvor man gjerne har spesialisert seg på enten kylling, ga, eller oksekjøtt, bo. Kraften er en phó-kokks store stolthet og mye energi legges i å koke den perfekte kraft.


Om man vil lage en smakfull phó, skulker man ikke unna kraften. Det er selvsagt mulig å bruke kyllingbuljong, men den aller beste suppen får man om man bruker tid på forarbeidet. Og når kraften er i havn, gjør suppen nesten seg selv. Du kan lese mer om hvordan jeg koker kyllingkraft HER.

Som sagt er phó den uoffisielle vietnamesiske nasjonalretten. Den tilberedes overalt, man trenger ikke mer enn en primus og en stor gryte. Her er oppskrift på kyllingphó. Beregn ca en halv filet per person. Risnudler og bønnespirer får man i velutstyrte dagligvareforretninger eller Asia-butikker og ikke la deg skremme av lukten av fiskesaus – denne gir en essensiell smak til suppen.

Dette trenger du
Kyllingkraft
Kyllingfileter
Risnudler
Bønnespirer
Vårløk
Lime
Chili
Fiskesaus
Urteblanding av koriander, thai basilikum (kan droppes), mynte og sitronmelisse
Eventuelt gressløk


Slik gjør du
Kok risnudlene etter anvisning på pakken. Finn frem suppeskåler og legg oppi bønnespirer og risnudler. Skjær tynne skiver av vårløk og chili, limen skal skjæres i båter. Legg urtestilkene på en tallerken. Kok opp kraft eller buljong i en stor gryte. Skjær kyllingfiletene i tynne skiver og kok én porsjon kjøtt av gangen i kraften mens det ligger i en øse eller sil. På den måten har man kontroll på kjøttbitene i en stor gryte. Øs opp kraft og legg kjøttet i suppeskålen. Dryss over vårløk. Vanligvis får man servert suppen på denne måten og det er valgfritt hva man ønsker av tilbehør. Sett frem fiskesaus, lime, chili og urter eller tilsett dette før servering. Pynt gjerne med litt finhakket gressløk tilslutt.

HER finnes flere blogginnlegg om Vietnam-turen vår.

13 kommentarer:

 1. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 2. Så kult at du blogger om dette :) dette er absolutt min favorittrett!:) er selvfølgelig fra Vietnam selv da.

  SvarSlett
 3. Om du ønsker den skikkelig god så kok kraft av bein, ikke bruk posekraft.....laget skikkelig er dette en av verdens beste supper.....:D

  SvarSlett
 4. Tusen takk, Magne!

  @Duyen: Takk takk. Hele familien elsker phó, inkludert alle de tre guttene mine på åtte, ti og tolv år. Supermat! Kunne spist det hver dag!

  @Storjord: Om du hadde lest innlegget mitt, hadde du sett at jeg nettopp fokuserer på skikkelig kraft. :-) Og jeg er dessuten helt enig - ingenting slår den ordentlige kraften!

  SvarSlett
 5. I dont like pho, I love pho.

  SvarSlett
 6. kraften skal koke sammen med en del kryddere som stjerneanis, kanel, nellikspiker, ingefær og løk! ellers får man ikke den kjente/gode aromatiske duften og smaken av ekte pho!

  SvarSlett
 7. Hei Lui. I alle de vietnamesiske kokebøkene mine står det at det kun er når man lager pho bo, det vil si pho med oksekjøtt at kanel og stjerneanis og nellik skal være med. Dette bekreftet også kokken til vennene våre som bor i Vietnam. Jeg gleder meg til å lage det - har kjøpt inn oksehaler for anledningen - men det er sikkert også flere måter å gjøre dette på. :-)

  SvarSlett
 8. Nam nam!! Jeg elsker pho med biff :)

  SvarSlett
 9. CNN har kåret ifjord PHO og GOI CUON(ferske våruller)som er blandt de 50 beste retter i verden spis med god samvitighet !

  SvarSlett
 10. I tillegg til oksehaler må du også ta med oksebein (med beinmark inni tror jeg). Det er vanskelig med ekte phos lukt men det hjelper veldig mye med ferdig phos buljong får kjøp fra hvilken som helst asiatisk butikk. Husk å skumle så du får en klar kraft. Husk spirebønner, brunnbønner (eller brunnsaus?)- den er veldig viktig -, lime, chili, biffstrimler og en tom magen. Lykke til %-)

  SvarSlett
 11. Pho er verdens beste og sunneste suppe.Spist det med god samvittighet.

  SvarSlett
 12. Uhhhhmmm, det så jo bare superdigg ut! Skal prøves neste uke! Takk for fint innlegg.
  Med vennlig hilsen Agnete

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.