onsdag 4. januar 2012

Tom kha gai - thailandsk kyllingsuppe

Etter litt googling på tom kha gai-oppskrifter har jeg funnet ut at det finnes omtrent like mange versjoner som nettsteder, noe som ikke er uvanlig i denne bransjen. Imidlertid er det en del ingredienser som alltid går igjen. Istedet for å bruke kyllingfileter, har jeg kokt en hel Hå-kylling og fikk fin kraft på kjøpet. En Hå-kylling er drøyere enn man skulle tro. Kjøttet fra én fugl var mer enn nok suppekjøtt til 20 mennesker. Det er noe å tenke på dersom man klager over at det er dyrt med hel kylling som har hatt litt bedre levevilkår enn den sedvanlige priorkyllingen som lever i 30 dager. En annen ting man kan ha i bakhodet er at kraft laget på denne måten, har en tendens til å bli midlere i smaken enn en kraft som lages på et skrog som stekes i ovnen først. Om du har lyst til å lese om kraft, anbefaler jeg etiketten Kraftkoking.


Denne utgaven av tom kha gai er nok ikke helt den man får servert der den opprinnelig kommer fra. På grunn av litt varierende utvalg i nærbutikken min, får jeg ikke alltid tak i samtlige autentiske ingredienser. Blant annet kan det være både limeblader (erstattes med lime), østerssopp og galangal (erstattes med ingerfær) i tom kha gai. Rød karripasta er imidlertid nokså essensielt i denne retten, det skal være mulig å få tak i overalt. Jeg handler aller helst slike ting i innvandrerforretningen min, der har de det meste. (Blant annet en helt annen koriander enn den jeg får i norske butikker! Og jeg elsker koriander!)

Nok om det. Det er altså mulig å lage suppe til mange mennesker uten å blakke seg og uten å jobbe seg i hjel. Pass bare på at man har en stor gryte til å frakte suppen, i bilen skvulper det lett over. *klok av skade*

Ingredienslisten under er ikke basert på suppe til 20, jeg har bare øket mengden noe sammenlignet med andre supper. Om man skal lage til mange, pleier jeg å beregne 3-4 dl suppe per person, litt avhengig av hva man har som tilbehør. Chili og chilipasta bør også tilsettes etter smak og behag, jeg er derfor forsiktig med å si noe bastant om mengden på dette. Dessuten er erfaringen min at styrken på den chilien man får kjøpt varierer voldsomt. Om man kjøper de små chiliene, er disse langt sterkere enn de som er større. Jeg synes det er greit å koke en hel kylling til suppe selvom jeg ikke bruker alt kjøttet. Spar på restene, bruk det til pålegg, salat til lunsj dagen etter, tacokjøtt - mulighetene er mange.



Dette trenger du
1 Hå-kylling (eller aller helst en kylling fra Holte gård eller Stange gård)
2-4 kinesiske hvitløk eller 5-6 fedd hvitløk
1 "tommel" ingefær
2 stilker sitrongress
Fersk chili, 2-3 stykker eller etter smak
2 gule løk
Solsikkeolje til steking
2 liter kyllingkraft
2 bokser kremet kokosmelk
Rød karripasta etter smak
1-2 bunter vårløk
Fiskesaus
Limesaft og limeskall
Paprika
Pak choy (om du ikke finner det, kan man til nød bruke kinakål)
Masse frisk koriander

Slik gjør du
Legg kyllingen i en gryte, dekk med vann og vel så det og kok opp. La den syde omtrent en time. Sjekk om den er ferdigkokt ved å lage et snitt ved lårene. Plukk opp kyllingen og legg den til avkjøling, men spar på kraften. Rens den godt og legg kjøttet i en bolle. Om man har tid, er det vel verdt å legge ben og rester i stekeovnen sammen med to løk i terninger og steke på høy varme i omtrent 10-15 minutter. Legg deretter bena tilbake i kraften og la det syde videre en times tid. Da vil kraften blir fyldig og god på smak.

Mens kylling og eventuelt kraft koker, kan man gjøre istand resten av suppen. Den skal imidlertid ikke stå i timesvis og koke, så beregn tiden godt. Fres hakket hvitløk, finrevet ingefær, finhakket chili, finrevet limeskall, hakket løk og sitrongress i litt store biter i olje i en romslig gryte. Det skal ikke bli brunt, bare gyldent. Tilsett deretter kraft og kokosmelk og smak til med karripasta. Smak tilslutt til med fiskesaus og limesaft.

Legg opp litt kjøtt, finsnittet kinakål, vårløk i skiver og eventuelt paprika i en suppeskål, hell over suppen og anrett med koriander og noen ringer med chili.


Suppe fremheves stadig som god høstmat. Men med det været vi har for tiden, er suppe ideellt også i disse dager.

25 kommentarer:

  1. Ser godt ut, nydelige fotografier!

    SvarSlett
  2. Hva slags suppeboller har du? Kjempefine :)

    SvarSlett
  3. Tusen takk! Det er bambusboller som er lakkert på utsiden. Husker ikke merket, dessverre.

    SvarSlett
  4. Sigur Syvertsen/Thung Song5. januar 2012 kl. 20:41

    Nok en oppskrift på Tom Kha Gai uten Kha - og dermed blir det ikke helt riktig å kalle den dette - siden det brukes ingefær istedetfor burde retten da hete Tom Khing (ingefær)Gai...:)
    ....bare til opplysning - det går selvsagt an å bytte ut, og retten blir like velsmakende - den ser i allefall fristende ut. En kjempegod thai-rett.

    SvarSlett
  5. Hei Sigur. Takk for info. Hva er kha, da? Er det det som er galangalrot? Ble litt nysjgerrig nå, kjenner jeg.... :-)

    SvarSlett
  6. Ser super godt ut!
    kom over det på VG sine sider. Du gjer det så fint at eg kjenner deg igjen nesten kvar gång!

    SvarSlett
  7. Sigur Syvertsen/Thung Song6. januar 2012 kl. 00:55

    Ja, det er vel det som kalles galangalrot - er ingefæraktig, med egen karakteristisk smak. Har sett at de finnes i enkelte asiabutikker, om man er heldig.
    Den blir også nevnt som et afrodisiakum. :)
    Alle oppskrifter jeg har sett på nettet er med ingefær - og ser at du bruker chillipasta, og noen karri. Det går selvsagt an - men tradisjonelt består denne retten i hovedsak av kylling, kyllingkraft, kha/ingefær, hvitløk, sitrongress, fiskesaus, lime, kokosmelk, og kan sikkert slenge oppi noen kaffirlimeblader - men dette er egentlig ikke noen spicy rett. ;)
    Til det har man Tom Yam Gong - også en av 'nasjonalrettene' og den er hot. Og det fine er at man som regel ikke lager noen turistutgave, selv på hovedflyplasse - dette er heite saker...take it or leave it...

    SvarSlett
  8. Sigur Syvertsen/Thung Song6. januar 2012 kl. 00:58

    Edit: du skriver jo selv om galangal - så ikke det før nå...;)

    SvarSlett
  9. Tusen takk igjen for nyttig info, Sigur. :-)

    Og takk, anonym. :-)

    SvarSlett
  10. Fra dama som ikke har peiling. ;-) Hva mener du med fiskesaus? Mengde osv?

    SvarSlett
  11. Fiskesaus er en saus laget av fermentert saus, veldig salt på smak. Det er igrunn en smakssak hvilken mengde man foretrekker. Begynn med et par spiseskjeer for en suppeoppskrift med to liter kraft, men man kan gjerne øke. Jeg liker godt smaken av fiskesaus og bruker litt mer.

    Jeg planlegger forresten å skrive litt om fiskesaus, siden produksjonen av fiskesaus er stor i Vietnam.

    SvarSlett
  12. Får man kjøpt denne fiskesausen ferdig noe sted? Eller må man lage den selv, eventuelt hvordan..?
    Suppen høres/ser forøvrig super god ut!! :)

    SvarSlett
  13. Hei Jorunn. Fiskesaus får man tak i omtrent overalt, til og med i vanlig dagligvareforretninger. Se etter Fish sauce i avdelingen for eksotisk mat. Jeg vet blant annet at Blue Dragon har fiskesaus. Om du har en innvandrerforretning i nærheten, er det et enda bedre sted å lete. Der finnes det fiskesaus i alle varianter og størrelser.

    Fiskesaus er definitivt ikke noe man lager selv. Den lages av fermentert fisk som har ligget i noen måneder, og i Vietnam (som er det landet jeg kjenner til) er de svært stolte over produksjonen sin. Fiskesausen kategoriseres slik som olivenolje, som ekstra virgin og annengangsproduksjon. Men - mer om fiskesaus en annen gang. :-)

    SvarSlett
  14. Hei!
    Mulig det står i oppskriften, men at jeg overser det. Men hvor manger personer er denne oppskriften til, ca? :)

    Hilsen Marie

    SvarSlett
  15. Hei Marie-Therese. Jeg har skrevet i oppskriften at jeg regner omtrent 3-4 dl suppe per person når jeg beregner mengde. Dersom du lager suppe av to liter kraft og enda 7-8 dl kokosmelk er dette til omtrent 7 mennesker. (Jeg beregner alltid rikelig, så det er nok å ta litt hardt i, det vil si det blir absolutt nok suppe per person.)

    SvarSlett
  16. Takk for svar :) Ha en godt dag videre!

    SvarSlett
  17. Du bommer litt på rød pasta....man bruker grønn karripasta i tom kha ghai....og palmesukker. pak choy brukes ikke i denne retten....og du glemte kaffirlimeblader.....ellers ikke helt på jordet......ghai er forøvrig kylling på thai, tom betyr suppe sawat
    dee kap!

    SvarSlett
  18. Jaja, her ser det jammen ut til at jeg har bommet grovt på mange av ingrediensene. Trøsten er at jeg ikke er alene, mange av disse gikk igjen da jeg søkte på tom kha gai på nettet. ;-)

    Uansett, suppen smaker godt, og med et lite navneskifte er jeg vel på trygg grunn?

    Takk for tilbakemeldinger, jeg lærer noe hver dag.

    SvarSlett
  19. Sigur Syvertsen/Thung Song7. januar 2012 kl. 05:45

    Bare en siste liten kommentar...

    Det er vel stort sett utenfor Thailand man tar seg slike friheter med rettene - og det er selvfølgelig legitimt - men en er tro mot grunnoppskriftene.
    Derfor vil det egentlig være det samme om en spiser Tom Kha Gai eller Tom Yam Gung på en liten familiedrevet resturant eller en gourmet-resturant - vil oftest smake tilnærmet det samme. Og slett ikke sikkert at den dyre og fine resturanten serverte den mest velsmakende utgaven...:)
    Ideelt sett burde utenlandske kokker som er interessert i thaimat lære å lage denne fra grunnen av - så kunne de lage fusion etterpå...;)

    SvarSlett
  20. Aller først, tusen takk for konstruktive kommentarer, Sigur. Jeg synes diskusjoner rundt dette temaet er spennende, og selv er jeg vel ikke akkurat den som er kjent for å være ekstremt oppskriftstro. Er det sånn at thailendere er mer oppskriftstro enn andre i sin alminnelighet, eller er det sånn at vi - eller iallefall jeg - ikke ser nyansene i oppskriftene godt nok, fordi jeg ikke kjenner godt nok til råvarene, etc?

    Uansett tror jeg at jeg endrer navn på denne suppen - kyllingsuppe med eksotiske smaker hadde vært mer dekkende, tror jeg. :)

    SvarSlett
  21. Hei, det ser ut som en kjempegod suppe, men du har dessverre utelatt limeskall fra ingredienslisten. Den står bare i beskrivelsen

    SvarSlett
  22. Takk for tips, Dagny. Nå er det ordnet. :-)

    SvarSlett
  23. Det er en spennende diskusjon, men helt uavhengig av riktige el. gale navn- og ingredienser så er denne suppen fantastisk og en storfavoritt hjemme hos oss. Takk for inspirasjon og deilig mat :-)

    SvarSlett
  24. Og tusen takk for varmende kommentar! :-)

    SvarSlett
  25. Tusen takk for en god lunsj!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.