søndag 1. januar 2012

Matmarked i Hanoi

Vietnam er et spennende reisemål for alle som er interessert i historie, kontraster, mat og kultur. I motsetning til andre populære feriesteder i Asia, som i mine øyne fremstår som langt mer polert, har Vietnam gjennom sin historie fått en særegen og sterk identitet. Tusen års kinesisk okkupasjon, omtrent hundre års fransk og dels japansk kolonistyre samt oppdeling i to land med etterfølgende krig, har satt sitt markante preg på landet. I sistnevnte krig ble den ikke-kommunistiske delen i sør støttet av vestlige land. Vietnamkrigen var en stor konflikt som i tillegg til å involvere nabolandene Laos og Kambodsja, hadde et markant nærvær av vestlig, hovedsakelig amerikanske soldater - som på det meste talte over 500 000. Krigen varte i mange år og førte til enorme lidelser og tap for lokalbefolkningen. Vietnamkrigen har også i stor grad påvirket internasjonal politikk.

Fra et bord på et lokalt spisested. Tilgjengelig kjøkken så overhodet ikke ut til å kunne ekspedere slike fantastiske retter som stod på bordet, men akkurat det er ikke uvanlig.
En reise fra nord til sør viser ikke bare tydelige forskjeller i arkitektur, bekledning og geografi, man aner også lett ulikheter i mentalitet og stemning. Mens sør er preget av et fruktbart klima som gir frodige avlinger og enklere levevilkår for befolkningen, gir karrigheten i nord seg utslag i både redusert matproduksjon og fellesskapsmentalitet. Når man i sør ikke har hatt behov for den samme grupperelaterte tankegangen, har man i nord satt individet til side og lagt ned arbeid og ressurser for fellesskapets beste. Fra hovedstaden Hanoi i nord til Ho Chi Minh City, tidligere Saigon, i sør ser man derfor ikke bare ulikhetene med det blotte øyet, mentalitetsforskjellene gir seg så sterke utslag at man nesten ikke skulle tro man befant seg i det samme landet.


Jeg har ikke reist fryktelig mye i Asia, men nok til at jeg gjenkjenner den magiske orientalske kveldsluften; litt brent, en liten eim av søppel og kloakk, røkelse. Nesen min liker den, men kanskje vel så mye alle de gode minnene den etterhvert frembringer.

Noen markeder er mer spennende enn andre. Cho Hom i Hanoi er blant disse.


Her finner man mat, klær, stoffer og andre ting i skjønn forening, og like gjerne skilpadder og frosker som hønsehoder, helstekt kylling og nyribbede ender. Et eldorado for en som liker å fotografere, muligens ikke like fristende dersom man skal handle inn kjøtt. Kjøtt oppbevares ute, skjæres ute og ingen ser ut til å bry seg om at temperaturen stiger opp mot 20 grader, at det er støv og forurensing i luften og at det er fluer overalt. Mattilsynet hadde neppe vært fornøyd.

Ferdig tilberedt ser det imidlertid både fristende og godt ut. Det er det også.


Reker i alle slags varianter i tørket form, en mye brukt smakstilsetning i vietnamesiske mat.


Frukt- og grønnsakshjørnet derimot, er alltid en fristende avdeling.5 kommentarer:

 1. Interessantlesestoff. Jeg skal en 3-ukers tur til bl.a. Vietnam i februar fra nord til sør. Gleder meg masse.

  SvarSlett
 2. Tusen takk, Torill. Så spennende med reise i Vietnam! Bare send meg en Mail dersom du vil ha noen tips. Anbefaler Lonely planet Vietnam.

  SvarSlett
 3. Hvordan er det å spise mat fra slike markeder? Er det trygt?

  SvarSlett
 4. Hei Camilla og William. All mat som serveres på restauranter og hjemme kommer opprinnelig fra markedet, enten slike store som jeg har skrevet om her eller mindre. Det er lite ferskvarer som selges i butikker og det er helt ordinært å gjøre sine daglige innkjøp på markeder. Så det blir heller et spørsmål om hvordan det tilberedes og hvor. Jeg spiste både frukt og tørket frukt som jeg kjøpte selv på markedet, dessuten spiste vi på de fleste restauranter, men ikke på steder hvor de tilberedte mat på gaten.

  Kjøttet gjennomstekes i de aller fleste tilfeller i Vietnam, og jeg hadde heller ikke spist en medium biff, tror jeg. Egg spiste vi masse av, til og med stekt egg med nokså løs plomme.

  SvarSlett
 5. Så mange fine bilder. Fikk lyst til å reise til Vietnam. Har et par vietnamesiske kokebøker, så får kanskje trå til å lage noe mat derifra om ikke annet :-)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.