torsdag 6. oktober 2011

Ovnsbakte fiken og ost

Jeg elsker kombinasjonen salt og søtt. Og her er det ikke Walters mandler eller smash jeg snakker om, det er klassisk ost med søtt tilbehør.Siden jeg har relativt beskjeden kunnskap om italienske oster - bortsett fra at jeg gjerne spiser mozzarellaost og parmesan - var det korrekt å søke til kildene. I dette tilfellet var Jamies Italia det nærmeste jeg kom (det vil si det som lå nærmest; på kjøkkenbordet). Der leste jeg om den tilsynelatende uslålige kombinasjonen pecorino, ovnsbakte fiken, valnøtter og honning.Det er ikke fikensesong, men butikken i nabobygget er velvilligheten selv, og bestilte inn så mye jeg ville ha. De ble ovnsbakt etter alle kunstens regler. Planen var altså å servere pecorino med tilbehør som osterett. Det var lettere tenkt enn gjennomført.For selvom fiken er enkelt å bestille, går det visst ikke like knirkefritt å få tak i pecorino. Ikke engang et besøk i nærmeste storby ga noe utkomme. Da er det praktisk å ha gode venninner med handlekraft og et godt øye til Posten. For osten kom frem, selvom den ble pakket og sendt fredag ettermiddag og skulle i tjeneste allerede dagen etter.

Ok, nok om pecorino. Jeg hadde nemlig også gått til anskaffelse av noen rause stykker med parmesan. God parmesan. Så da jeg hadde både pecorino og parmesan i hus var det fristende å servere begge deler for sammenligningens skyld. Både parmesan og pecorino er harde, hvite italienske oster. Pecorino er laget på sauemelk, parmesan på kumelk. Og selvom det var pecorino som var anbefalt, foretrakk samtlige rundt bordet parmesanen. Jeg likte også godt pecorinoen, den er sterk på smak, nesten med en for fremtredende sauesmak, synes jeg. Til fikenene, valnøttene og honningen var det imidlertid parmesanen som stakk av med førsteprisen.

Fiken laget jeg etter en kjent og kjær oppskrift - også denne opprinnelig fra Jamie Oliver. Mengdeangivelsene er det så som så med, det avhenger blant annet av antall fikener.

Dette trenger du
Fiken
Kanel
Brunt sukker
Saft fra appelsinSlik gjør du
Skjær fikenene over på langs. Legg dem på et stekebrett med bakepapir med skjæreflaten opp. Strø over litt kanel og sukker og klem over litt appelsinsaft. Bakes i ovnen på omtrent 100 grader varmluft, gjerne med en tresleiv i åpningen slik at væsken fordamper. La de stå til de har fått den konsistensen du foretrekker. Jeg liker dem litt tørre, men likevel litt seige.

Osten serveres i tykke skiver sammen med halve, bakte fiken, honning og valnøtter. På tynne rugkjeks, dersom man ønsker det. Siden dette ble servert forholdsvis sent på kvelden var vi gjennom en lengre utredning om det var best å ha fiken eller ost på toppen. Vi klarte ikke konkludere med hvilken av smakene som skulle treffe smaksløkene først, men jeg mener å huske at jeg selv tok til orde for å ha osten på toppen. Salt først, med andre ord.

3 kommentarer:

  1. Denne salt-søte kombinasjonen ser fristende ut. Jeg er fan av slike retter hvor smaken av hver råvare får komme fram. Det enkle er ofte det beste :)

    Men er ikke Parmesan en kumelksost?

    SvarSlett
  2. Jo, det har du helt rett i, Ann C. :) Her gikk det litt fort i svingene. Skal endre i innlegget, så jeg ikke forvirrer flere. Ha en fin helg, og takk for rettelse.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.