mandag 11. juli 2011

Browniesmuffins med markjordbærglasur


Det er sesong for de jordbærene som leveres på strå, markjordbærene. Like bortenfor der vi holder til bugner det av markjordbær. De er små og søte og har angivelig en rekke medisinske egenskaper. Blant annet skal markjordbær virke betennelseshemmende, beroligende, krampeløsende, avførende og fordøyelsesfremmende. Markjordbær har tidligere vært brukt for å lindre magekatarr, smertefull menstruasjon, vannlatingsproblemer, nyresykdommer, leversykdommer, munnsår, halsbetennelse, tannkjøttbetennelse, solbrenthet, frostskader, gikt, tannstein og misfarging av tennene. (Kilde: rolv.no)

Erfaringen min er at et par strå med markjordbær kurerer det meste, inkludert sure miner, tilløp til sinne og irritasjon. Jeg har aldri sett noen spise markjordbær uten med et smil om munnen. Ikke store jordbær heller, for den saks skyld.

Og mikser du det med søte browniesmuffins, vil himmelen være nær.(Jada, joda, jeg har skrevet om browniesmuffins før. Men jeg anbefaler det som en liten søt dessert eller som tilskudd på kakebordet. Mmmm.)

Oppskriften er til 12 cupcakes.

Dette trenger du
2 egg
2 dl sukker
100 gram smør
2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
3-4 spiseskjeer mørk bakekakaoSlik gjør du
Sett ovnen på 175 grader varmluft og plasser papirmuffinsformer i en stiv muffinsform. Om du ikke har form går det også greit uten, men det er lettere å få til fine muffins med riktig figur med stiv form. Min er en rimelig utgave fra Ikea som fungerer ypperlig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør på svak varme og rør dette forsiktig inn i eggedosisen. Sikt mel, vaniljesukker og kakao og rør det inn i deigen. Fordel deigen i formene - gjerne med en isskje, ca 2/3 fulle.

Stek muffinsene midt i ovnen i 10-13 minutter. Følg med på dem, de skal være litt fuktige, men ikke helt rennende inni. Når muffinsene tas ut av ovnen vil de dette litt sammen. Ikke bli bekymret, dette er meningen - det er da de får skikkelig browniekonsistens. Avkjøles på rist.Glasur:

75-100 gram romtemperert smør
75-100 gram nøytral kremost
nok melis til god konsistens og smak - litt avhengig av hva dere liker - jeg bruker omtrent 200-250 gram
1-2 strå med markjordbær
Litt sitronsaft

Mos markjordbærene, ha alt i en bolle og visp sammen til glasuren blir helt glatt og luftig. Dette gjøres på noen minutter.

4 kommentarer:

  1. Ser og høres utrolig godt ut! Så søte tallerkner :) hvor har du kjøpt dem?

    SvarSlett
  2. Hei Veronika. De tallerknene er gamle og ligger igjen fra den gamle hytta vår. Arvegods. :)

    SvarSlett
  3. Ah, tenkte nesten det var arvegods ja... du er heldig! :)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.