mandag 11. juli 2011

Helstekt villaks

Når familien er borte drar mannen på fisketur...

Heldigvis kom han hjem med en flott laks, tatt i Bjerkreimselva.Enkelte fisker bør tilberedes med ekstra kjærlighet og spises med andakt, og dette var en slik fisk. Via et nett som også er i feriemodus, det vil si altfor tregt for min tålmodighet, fant jeg en oppskrift på klikk.no som jeg fulgte sånn delvis. Her er ingredienslisten, slik jeg laget fisken, samt egen beskrivelse av fremgangsmåte. Rensingen av fisken tok mannen seg av, så her har jeg dessverre ingen detaljer. Jeg så med et halvt øye at det gjøres på samme måte som annen ordinær fiskerensing. Imidlertid opplyses det fra sidelinjen at den er lett å rense siden den ikke spiser når den er i ferskvann, og dermed relativt tom innvendig.

Dette trenger du
1,5 - 2 kg laks, hel
1 sitron
1 lime
5-6 fedd hvitløk
Salt og pepper
Fersk dill
Bladpersille og/eller kruspersilleSlik gjør du
Sett ovnen på 180 grader. Jeg brukte varmluft. Kle et stekebrett med to lag aluminiumsfolie. Rens og vask fisken og tørk den deretter forsiktig med papir. Skjær skiver av sitron og lime og legg i en panne på middels varme. Ha i knust og hakket hvitløk i samme panne og stek til sitronen er myk og litt brun på kanten. Dette gjøres for ekstra smak.

Legg litt av urtene på aluminiumsfolien og legg fisken over. Snitt fisken på skrå slik at det blir omtrent 1/2 - 1 cm dype spor i kjøttet. Salte og pepre inni og på toppen. Legg 2/3 av sitron-, lime- og hvitløksblandingen inni fisken og resten på toppen. Resten av urtene skal bres over fisken før den pakkes sammen og settes i ovnen.

La den stå inne til kjøttet løsner fra bena. Tid i ovnen vil avhenge av størrelsen på fisken. Denne veide 1,7 kg og sto inne i omtrent 45 minutter.

Pakkes ut, settes på bordet og nytes med øyne og gane! En hel fisk ser kanskje litt rotete ut med masse grønt, sitroner og annet, men den smaker fantastisk.Som tilbehør hadde vi blant annet ovnsstekte poteter og tzatziki, samt en salat som kommer på bloggen etterhvert.

1 kommentar:

  1. Så deilig å få mannen ut av huset litt for så å komme tilbake med en villaks!
    Ser kjempegodt ut!!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.