torsdag 16. juni 2011

Pors - myrica gale - del 1

Pors (myrica gale) er en planteart som vokser i myrområder langs kysten av Norge helt opp til Helgelandskysten. Den dufter sterkt aromatisk og sies å inneha en rekke medisinske egenskaper. Blant annet nevnes det at den virker sårhelende, blodstillende, urindrivende og magestyrkende. Pors kan brukes i beskjedne mengder i mat, men den egner seg best til å smaksette sprit eller øl.
[kjøkkentjeneste] foretrekker vin dersom alkoholholdig drikke skal inntas. Likevel var det fristende å forsøke å finne ut hvordan man skulle lage dram smaksatt med den sterkt duftende planten pors, ettersom jeg på tur hadde plukket med meg en stor bunt. Jeg ble dessuten tipset om at pors er smakstilsetningen i brennevinet Faun. Som sagt så gjort, og nå står det et glass med porsblader og seksti prosent på kjøkkenbenken.

På nettet finner man det meste, også diverse informasjon om pors, eller Myrica gale om du vil. Flere steder anbefales det at man bruker hannrakler når man skal smaksette brennevin, men også blader kan nyttes. Jeg hadde allerede konsentrert meg om å plukke bladene, så det ble utgangspunktet for meg.

Dette trenger du
Sprit 60%
Prosblader, tørket en dag eller to


Slik gjør du
Legg blader i et kjøkkenglass og hell over sprit. Dette skal stå noen dager, og deretter tynnes ut.


Siden jeg befinner meg i fase 1 med et glass med blader på spirt på kjøkkenbenken, nøyer jeg meg med å skrive To be continued.

Uansett har jeg fått kjenne den deilige og nesten rensende duften av pors de siste dagene. Det som ble til overs satt jeg i en liten krukke på stuebordet til pynt. I tillegg til at det ser fint ut, skal porsen angivelig holde insektene borte.

Pors til pynt på stuebordet.


Her er andre del om Pors - myrica gale.

5 kommentarer:

 1. Jeg har alltid syntes pors er så artig et ord. Som i Porsche. Og engelske posh. Språknerding = morohobby! :P

  SvarSlett
 2. Hmm, kjenner ikke til pors men nå skal jeg jammen holde utkikk etter det!

  Morsomt å oppdage nye ting, som jeg stadig vekk gjør på bloggen din!

  SvarSlett
 3. Morsomt innlegg, tror ikke pors er noe jeg kommer til å prøve meg på, så desto morsommere å se deg ordne til =) Det er nok vin det går i her også!

  Og så må jeg si at du har en lekker lenestol ute på hytta, er så enig med deg i hvordan design skal være, gleder meg til å innrede mitt i fremtiden =)

  SvarSlett
 4. Takk, Thea. Stolen er nok plassert i stua vår, men takk for kompliment. :)

  Og når det gjelder pors er jeg ganske sikker på at jeg ikke kommer til å være istand til å smake meg frem til rett konsistsens. Godt at jeg kan overlate denslags til mannen.

  SvarSlett
 5. Pors er fin å henge på utedoen, for å holde fluene vekke.... ;)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.