søndag 26. juni 2011

Fiskesuppe


Jeg fant en porsjon fiskekraft i fryseren. Skikkelig kraft fortjener god mat, og her er suppen jeg hadde med til middag til foreldrene mine i dag. Jevnet med eggeplommer og aïoli. Man må altså lage aïoli først, med det er det definitivt verdt. Jeg er tilbøyelig til å si at det er det samme hva slags fisk man har i, bare den er fersk. Og den aller, aller beste er den man har fisket selv.



Dette trenger du
Olivenolje
1 liten purre
1 løk
4 cm appelsinskall
2 ts fersk timian
1,5 l fiskekraft
1 fennikel
3 gulrøtter
2 laurbærblad
Fisk etter smak og tilgjengelighet, 500-700 gram
2 eggeplommer
Aïoli av ca én eggeplomme
Salt og hvit pepper
Sitron
Bladpersille



Slik gjør du
Ha hakket løk og purre i en kjele med litt olje sammen med appelsinskall og timian. Surr til løken blir blank. Tilsett kraft, laurbærblad, fennikel og gulrøtter i litt store skiver og la det småkoke i noen minutter. Ovnsbak fisken eller la den trekke i kraften til den er ferdig. Fisk opp stykkene og legg dem tilside. Ta også ut laurbærbladene og appelsinskallet. Pisk aïolien sammen med eggeplommene og ha deretter i en øse suppe og pisk videre. Ta suppekjelen av platen og rør forsiktig inn blandingen. Varm deretter opp suppen under omrøring. Vær forsiktig med temperaturen så ikke eggeplommene stivner. Smak deretter til med salt, pepper og sitron. Server suppen med fiskestykkene med et godt dryss med bladpersille over, gjerne med nybakt brød og mer aïoli.



Aïoli

Dette trenger du
3 eggeplommer
3 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1 ts Dijonsennep
Saft fra 1/2-1 sitron
2-3 fedd hvitløk

Slik gjør du
Eggeplommene og oljen må være romtempererte for å unngå at majonesen skiller seg. Pisk eggeplommene sammen med sennepen til de er litt stive. Hell oljen dråpevis eller i en tynn, tynn stråle i eggeplommene under pisking. Det skal etter hvert bli til en stiv masse. Smak til med sitronsaft eller eventuelt hvitvinseddik. Tilsett tilslutt 2-3 fedd revet hvitløk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.