lørdag 23. april 2011

Asparges med hollandaise

Som jeg tidligere har skrevet, synes jeg asparges skal nytes i sesong - og da gjerne i overflod. Man bør helst passe veldig godt på når aspargesen skal kokes. Ingenting er bedre enn perfekt kokt asparges - når den er litt myk, men likevel med crispy tyggemotstand. Samtidig som slappe overkokte asparges er sørgelig - det gir en trist følelse at man har ødelagt så god mat bare ved å glemme tiden i noen sekunder, er perfekt tilberedte asparges en nytelse. 


Metoden jeg bruker fungerer alltid, men det følger med at man må vurdere både tykkelse og mengde asparges samt størrelse på gryten. Med en bunt med middels tykke asparges i tilstrekkelig - men ikke for mye - fosskokende vann, setter jeg klokken til å ringe tre minutter etter at jeg har dumpet aspargesene ned i vannet. Da koker det ikke før på slutten av koketiden. Varmen settes ned så snart vannet koker. Når klokken ringer, helles vannet ut. Sett gryten i vasken og la kaldt vann renne over aspargesen, slik at kokeprosessen avbrytes umiddelbart.

Apargesene anrettes på tallerkner.Hollandaise er en klassisk fransk saus som smaker utrolig godt til asparges. Den består av eggeplomme og smør, med salt, pepper, sitronsaft og litt kayenne som smakstilsetninger. Som alltid når man håndterer egg og varme må man være forsiktig så det ikke blir eggerøre istedet for den fløyelsaktige sausen man ønsker seg. (Jeg feilberegnet varmen denne gangen, og det ble eggerøre av de to første eggeplommene...)

Dette trenger du
Eggeplommer
100 gram smør for hver eggeplomme
Sitronsaft
Salt og pepper
Kayenne

Jeg laget saus av to eggeplommer og 200 gram smør. Dette ble mer enn rikelig til fire personer.

Slik gjør du
Smelt smøret i en gryte og sett tilside. (Egentlig skal man bruke klaret smør. Jeg hopper over denne prosessen, men sausen smaker likevel himmelsk...) For å ha bedre kontroll på temperaturen, er det smart å lage hollandaise over vannbad. Kok opp vann i en liten gryte og sett en bolle over gryten. Jeg bruker en stålbolle, da ledes varmen raskt - pass derfor ekstra godt på. Ha eggeplommer i bollen og pisk godt sammen med en stålvisp i minst 30 sekunder, til eggeplommene har tyknet litt. Tilsett smøret i en tynn stråle mens man pisker. Etterhvert vil sausen tykne og bli nesten litt fluffy. Smak tilslutt til med salt, pepper, sitronsaft og kayenne. Jeg bruker saft av omtrent 3/4 sitron i saus med to eggeplommer. Dette er likevel bare ca-angivelser, siden sitroner varierer i størrelse, samt at sitroner smaker ulikt. Det er derfor alltid viktig å smake seg til hvor mye syrlighet som skal tilføres.Pass på å servere med litt brød slik at man har en mulighet til å skuffe opp de siste deilige dråpene som ikke følger med gaffelen.

Her er det sol, hav og båtliv i skjønn forening. Vi hadde asparges til lunsj for noen dager siden og sommerfølelsen kom umiddelbart da vi skjenket et glass med kald hvitvin til måltidet. Deilig!

[kjøkkentjeneste] ønsker alle lesere god påskeaften! Jeg skal ikke ha kjøkkentjeneste idag, siden vi er invitert bort til middag.

6 kommentarer:

 1. Jeg lagde hollandaise selv sist helg, den ble kornete, men fikk reddet den med å tilsette mer eggeplomme. Så ble bra til sist. Har jeg da vært for hard med varmen?

  Dumt spm til sist, men; når jeg har stålbolle over vannbad blir jo bollen varm. Jeg har brukt en gryteklut for å holde i bollen, men det blir litt klumsete. Finnes det bedre løsninger?

  Strålende sol i Tromsø også, men selvsagt litt kjølig i luften =) Riktig god påske!

  SvarSlett
 2. Du vet det er sommer når slike retter begynner å dukke opp! Ser knallgodt ut.

  SvarSlett
 3. Hei hei.

  Kjempe flott blogg:-)
  besøkte den første gang i går, og det første jeg måtte prøve var No knead bread. Det ble stekt til lunsj i dag, helt fantastisk.

  Har vært ute å plukket nesler i dag og laget neslesuppe, veldig godt vært å prøve.

  SvarSlett
 4. Asparges og hollandaise er nyydelig! Men, jeg har gjentatte ganger prøvd å lage min egen hollandaise, alle med like dårlig resultat. Jeg irriterer meg grønn over at jeg ikke får det til, det er nok varmen som gjør at det skiller seg. Kan kaldt vann hjelpe?

  Likte godt intervjuet med deg i Maison mat og vin :))

  SvarSlett
 5. Hyggelig at du likte intervjuet. :) Jeg vet rett og slett ikke om kaldt vann kan hjelpe - men mulig noen andre gjør? Jeg har altså både fått det til og bommet på varmen. Det som skjedde da var at jeg aldri kom meg forbi eggerørestadiet og måtte begynne på nytt.

  Men premien om man får det til er stor - det er jo så godt!


  Til den andre anonym: Jeg bruker en så liten gryte at bollen på en måte står fast i gryten - da er det ikke nødvendig med grytekluter. Og du? Ingen spørsmål er dumme! :) (Jeg har mange selv - hele tiden.)

  SvarSlett
 6. Noen dråper kaldt vann i sausen kan hjelpe deg med å få hollandaisen sammen igjen, hvis den er i ferd med å sprekke. Det samme gjelder hvis du lager en majones.
  Lykke til!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.