Sider

torsdag 24. mars 2011

Kjøttpudding Wellington-style

Jeg begynner så smått å få vårstemning. Snøen er borte for lengst og vipa har kommet - et sikkert vårtegn for oss som bor på sørvestlandet. Det er imidlertid ikke vår helt ennå. Det blåser surt, veiene er fulle av grus og det ser ut som et tynt støvlag har lagt seg overalt. Derfor kan det fremdeles være godt med en traust kjøttpuddingrett til middag, laget med butterdeig á la Wellington. Sånn før salaten tar oss for alvor en gang utpå våren.


Tradisjonelt sett lages en skikkelig biff Wellington med et stykke oksefilét, paté og butterdeig. Denne utgaven er langt mer hverdagslig, men jeg serverte den likevel til middag en søndag for noen helger siden. Selvom hovedingrediensen var traust kjøttdeig, ble den laget med omtanke og fortjente en søndagsmiddags oppmerksomhet, synes jeg.

Oppskriften fant jeg i marsutgaven av Good Food, men fremgangsmåten er gjengitt med mine egne formuleringer. Desstuen innrømmer jeg at jeg slumpet litt med mengdeangivelsene - slik jeg igrunn pleier å gjøre. (Presisering på grunn av kommentar i kommentarfeltet.)

Dette trenger du
1 kg kjøttdeig
100 gram tomatpuré
1 klype sukker
4 egg
3 middels store løk, finhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
friske urter, hakket - jeg brukte blant annet persille, timian og litt dill
25 gram smør
200 gram champignon, finhakket
Salt og pepper
1 pk ferdig butterdeig, 500 gram


Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader varmluft. Bland sammen kjøttdeig, 3 egg og 1 dl vann i en kjøkkenmaskin eller bruk hendene til å kna det sammen. Tilsett løken, halvparten av hvitløken, urtene, salt og pepper. Form deigen til et brød på 10 cm x 30 cm på en bakeplate. Dette skal stekes i 20 minutter og deretter avkjøles.

Stek finhakket champignon i smør i en stekepanne i noen minutter. Tilsett etterhvert resten av hvitløken. Hell ut eventuelt overflødig vann etter noen minutter.

Så skal butterdeigen kjevles ut. Jeg la først nok butterdeig til å dekke selve kjøttpuddingen, utover et bakepapir. Denne kjevles ut. Det gjør ingenting om butterdeigen er større enn kjøttet. Legg champignonmiksen utover butterdeigen i en stripe som er like stor som kjøttpuddingen. Plassér kjøttet over soppen. Kjelve ut resten av butterdeigen og legg denne over kjøttdeigen, enten i flettemønster eller bare rett over. Trykk den sammen med resten av deigen som stikker ut på undersiden. Pensle vispet egg over deigen.
Dette skal stekes i ytterligere 40 minutter. Legg bakepapir over kjøttpuddingen dersom den blir for mørk i fargen.

Serveres med potetmos og ovnsbakte grønnsaker med litt sitronsaft og honning. Eller noe annet du har lyst på.

10 kommentarer:

  1. Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

    SvarSlett
  2. Hei, dette så skikkelig godt ut!! Kommer til å bruke karbonadedeig fremfor kjøttdeig og da resduserer jeg nok steketiden med 5+5 minutter så den ikke skal bli for tørr. Kanskje litt finhakket bacon hadde gjort seg også??

    SvarSlett
  3. Så virkelig godt ut, men det er vel neppe en matblogg når alt du gjør er å oversette en oppskrift fra Good Food.
    Du nevner jo så fint at du ønsker at andre skal spørre om lov til å låne tekst og bilder fra deg; Har du gjort det samme mht Good Food?

    SvarSlett
  4. Hei anonym. Tekst og bilder er opphavsrettsbeskyttet, det er ikke matoppskrifter. Jeg har ikke direkte oversatt teksten fra Good Food, jeg har beskrevet hva man skal gjøre trinn for trinn med egne ord - og det er det full anledning til. Jeg ønsker ikke at noen skal bruke tekstene og bildene mine uten å be om lov, og det har jeg også full anledning til. Å gjengi oppskrifter ordrett fra andre steder, er imidlertid noe annet.
    Dette er likevel en spennende diskusjon, og jeg har idet minste oppgitt hvor jeg har hentet inspirasjonen min fra. Men som sagt, det er fullt lovlig å bruke "andres" oppskrifter, bare man ikke ordrett gjengir tekst og bilder uten lov. Det har jeg ikke gjort, hverken i dette innlegget eller i noen av de andre innleggene jeg har skrevet her på [kjøkkentjeneste].

    Og en matblogg er jeg ikke i tvil om at [kjøkkentjeneste] er. :) Men jeg overlater selvsagt til leserne mine å avgjøre om den er lesverdig. Eller mener du at alle matbloggere skal finne på sine egne oppskrifter for at de skal kunne kalle seg en matblogg?

    SvarSlett
  5. ...og bildene har jeg selvsagt tatt selv, om det var noen tvil om det. Jeg har lånt hverken tekst eller bilder av Good Food. :)

    SvarSlett
  6. Ser digg ut!!! Dette skal jeg prøve i helgen :) Deilig med litt insiprasjon for en som er ufattelig matlei for tiden. Ha en fin helg!

    SvarSlett
  7. At folk gidder å være så kranglete...

    Kjøkkentjeneste - du har gjort det helt riktig - så lenge man oppgir kilde kan man gjengi oppskrifter så mye man vi. :)

    Veldig flott blogg du har foresten! :)

    SvarSlett
  8. Heisann:)
    Dette så kjempegodt ut, også så enkelt å lage.
    Variasjonene her kan jo være uendelig, bare å prøve seg fram.
    Hvis dette ikke er en Matblogg, har vi ikke mange Matblogger gitt;)
    Ha en flott dag videre
    Chatrine

    SvarSlett
  9. Dette synes jeg er en suveren og seriøs matblogg med høy kvalitet!

    Jeg skulle gjerne visst hva enkelte mener definerer en matblogg, hvis _dette_ ikke er en matblogg.


    Marianne E
    - som stadig lærer noe nytt (og det trengs) :o)

    SvarSlett
  10. Nå står Wellington'en i oven, og er snart ferdig! Dette var en kjempefin oppskrift å lage! Gleder meg til å smake:D

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.