fredag 31. desember 2010

Regnskapet

Kanskje litt pretensiøst siden jeg ennå ikke har matblogget et helt kalenderår. Likevel.

Bloggingen har siden slutten av mai gitt meg mye glede og inspirasjon, vært til nytte og rett og slett blitt min virtuelle kokebok. Jeg synes det er artig å kunne slå opp i egen blogg når jeg lurer på noe jeg vet jeg allerede har skrevet om.

Ikke minst har jeg det siste året stiftet nærmere bekjentskap med mange andre flotte og inspirerende matblogger, både via nettet og 5 om dagen-prosjektet. Takk til alle som bidrar med ting på verdensveven og byr på seg selv! Takk for inspirasjon til å teste ut nye ting på kjøkkenet eller til å lage noe som jeg aldri hadde kommet på helt på egen hånd!

Her kommer link til ett utvalgt innlegg fra hver måned. Jeg skal skrive et par ord om hvorfor jeg har valgt ut akkurat dette innlegget.

I mai velger jeg innlegget om bakte paprika. Dette var det første innlegget jeg skrev og handler om en kjær smårett jeg ofte serverer, enten som en forrett, som litt kveldskos eller som en del av et tapasbord.

Innlegget om granskuddsirup blir junis bidrag. Ideen om å lage sirup av de grønne velduftende skuddene fikk jeg av en god venninne som også er kokk. Sirupen har blitt brukt til pannekaker, til kake, til smakstilsetning i sauser og på ost. Jeg skal garantert gjenta suksessen neste år. Om du pønsker på det samme så husk på at du må plukke skuddene før de spriker seg. Da er det for sent. Granskuddene plukket jeg forresten på en flott tur i det vakre landskapet som jeg er så heldig å bo i nærheten av.Jeg er et kraftkokende menneske, derfor kan innlegget om strandkrabbekraft være det som skal representere juli. I mange år har jeg tenkt at jeg skulle lage kraft av nettopp strandkrabber. Guttene mine har ivrig fisket strandkrabber hver eneste sommer, og følgelig har det vært nok råvarer å ta av. Ironisk nok måtte jeg fiske mine egne krabber denne gangen, men kraften var absolutt verdt strevet. Skal også garantert gjentas neste sesong.

I august er det mange innlegg jeg har lyst til å plukke ut. Siden innlegget mitt om Kitchen Aid og Kenwood Major-kjøkkenmaskiner er det som får flest treff fra google, velger jeg nettopp det.

I september ble husstanden utvidet med én. Jeg skriver litt om hvem i innlegget Hei lille venn. På det aktuelle tidspunktet var det en søt liten gul kylling, nå er det en stor hvit høne eller hane i hønsehuset vårt. Foreløpig er det hverken hanegal eller egg, så spenningen knyttet til kjønn er stadig til å ta og føle på.Oktober hadde også masse å by på. Jeg velger meg [kjøkkentjeneste]s focaccia - brødet som nesten er blitt min signaturrett, hvis man kan kalle et brød for det. Jeg laget focaccia hver eneste dag i sommer, og måtte sende hele familien på hvetemelrehab i august. Men godt er det! Virkelig!

Jeg begynte så smått med juleforberedelser i slutten av november. Likevel er det artikkelen min, Lam og kje på tallerkenen som stod på trykk i Dalane Tidende fredag 5. november, som skal få novembers plass i oversikten. Vi har fått to lam i løpet av høsten, og en del av kjøttet er allerede tilberedt og fortært. Et utvalg av oppskriftene, samt en oppskrift på langtidsstekt kjelår, ble presentert i artikkelen, i tillegg til endel godt tilbehør av sesongens varer. Derfor "Lam og kje" i november.Da er det desember igjen. Naturlig nok ble det mye julemat denne måneden, og innleggene bar (forhåpentligvis) også preg av at jeg endelig har fått meg et makroobjektiv. Denne måneden blir presentert ved chilitrøfler, små bomber av julekonfekt som jeg brukte en hel fredagskveld på å lage. Mest fordi jeg glemte meg og avkjølte sjokoladeblandingen for mye en del ganger, men også fordi det tar sin tid å rulle trøfler.

Det var det.

Jeg gleder meg til å fortsette å lage mat i året som kommer. Jeg gleder meg til å skrive om det og fotografere resultatet. Jeg ser også frem til å følge med på hva andre gjør på sitt kjøkken. Ha en aldeles strålende aften og et flott og fremgangsrikt nytt år! Jeg har mine ønsker for det nye året klart, og satser på å se mange stjerneskudd i kveld.

Takk for at dere har fulgt med meg i året som har gått og tusen takk for mange hyggelige, inspirerende og korrigerende kommentarer. Velkommen tilbake i det nye året, jeg fortsetter med mine prosjekter med hjemmelaget mat med fokus på kortreist mat uten tilsetningsstoffer.

5 kommentarer:

 1. Hei Ina,

  Ønsker deg et godt nytt år, og ser frem til å besøke [kjøkkentjeneste] neste år også! Takk for samarbeidet så langt!

  Klem fra Trine ;)

  SvarSlett
 2. Godt nytt år Ina!!

  Så morsomt at vi "oppdaget" hverandre i år og håper at vi får anledning til å treffes igjen i året som kommer og ha tid til en kaffe og litt matprat!

  Gleder meg til å følge deg videre i 2011!!

  Klem
  ina

  SvarSlett
 3. Godt nyttår til deg og dine :)
  Gleder meg til å følge deg også inn i det neste året!

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 4. Godt nytt år Ina! Takk for hyggelige kommentarer i året som har gått. Må vi vokse oss fete i 2011 ;)
  vh Lars (spiser, dr...osv)

  SvarSlett
 5. Kom på besøk første gang da Moseplassen skrev om Eplemost. Jeg leser alle innlegg, og er litt misunnelig. Over det høye nivået, de flotte bildene, de gode ideene.

  Hilsen Åshild

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.