torsdag 30. desember 2010

Mørkt müslibrød

Dette brødet er ganske tungt og litt søtlig på grunn av aprikosene og rosinene. Jeg pleier å bruke det til matpakkebrød, og det er spesielt godt med brunost. Det er imidlertid også godt som tilbehør til salat eller suppe. Oppskriften er til ett brød. Jeg er rett og slett usikker på hvordan deigen oppfører seg dersom den blir doblet, siden jeg aldri har forsøkt det. Men her er det selvsagt fritt frem for videreutvikling av oppskriften. Det er også lov å droppe den tørkede frukten helt eller tilsette andre ting som tørkede tranebær, paranøtter, skivede mandler osv. Vanligvis pleier jeg å lage dette på slump - som vanlig - men akkurat denne gangen ble alle ingredienser målt skikkelig opp. Og smaken, slik det ble da jeg fulgte oppskriften under, er helt nydelig. Mettet, litt søtt, men likevel grovt. Jummi!


Dette trenger du
75 gram tørkede aprikoser
40 gram rosiner (en liten pakke)
2 dl appelsin- eller eplejuice
1 dl helkorn hvete
50 gram valnøtter - eller mer dersom du er glad i det
3 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete, grov
2 dl havregryn eller müsliblanding
2 spiseskjeer nøytral matolje
1 spiseskje brunt sukker, sirup eller honning
1 ts flaksalt
2 dl vann
25 gram gjær (en halv pakke)Slik gjør du
Start med å hakke aprikosene. Ha aprikoser, rosiner, brunt sukker og hvetehelkorn i en gryte og tilsett appelsin- eller eplejuicen. La det småkoke i omtrent 30 minutter, eller til den tørkede frukten er blitt helt myk. La det gjerne stå i gryten en stund etterpå, slik at helkornene blir skikkelig oppbløtt.

Bland alt melet i en eltebolle og tilsett aprikos- og rosinblandingen, salt og olje og rør det lett sammen. Løs opp gjæren i vannet, som skal holde ca 30 grader. Bland vann og gjær sammen med resten av deigen og rør godt sammen. Deigen skal eltes i omtrent 10-15 minutter. Deigen er litt seig, så pass på at eltekroken tar skikkelig tak i deigen mens den elter.

Form deigen fint i bollen, strø over litt hvetemel og sett den til heving i omtrent en time på lunt sted. Legg plastfolie over bollen.

Skyv deretter deigen over på en smurt bakeplate, eventuelt på bakepapir. Gjør sånn at den melstrødde toppen også blir toppen av brødet. La den heve videre under et klede i omtrent en halv time.

Sett brødet inn i ovnen på midterste rille på 200 grader varmluft. Sett ned varmen til 180 grader etter omtrent 15-20 minutter. Brødet skal stekes i omtrent 45-50 minutter. Jeg var litt usikker på steketiden og satt brødet inn igjen på rist i 10 minutter etter at det hadde stått inne i 40 minutter. Men som vanlig er det vanskelig å korrekt anslå steketid, siden alle komfyrer oppfører seg ulikt. Bank lett på brødet. Det skal komme en hul lyd når det er ferdig.

Avkjøl brødet på rist. Ingenting er bedre enn nybakt brød med smør, så her er det fritt frem!

HER har jeg skrevet litt om grunnoppskriften jeg forholder meg til når jeg lager brød, om noen er interessert i det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.