onsdag 8. desember 2010

Advarsel: Avhengighetsskapende brune pinner

Jeg er visst inne i en liten bakestim om dagen, men det er jo jul så dere får bare holde ut. Dessverre har ungene allerede tømt enkelte av kakeboksene, så det blir nok ikke sju slag - hvertfall ikke sju på en gang. (Og kakeboksene er altså veldig små.)

Brune pinner er både enkle å lage og smaker fantastisk godt. Her i huset har vi allerede spist oss gjennom en porsjon, så kanskje det blir mer etterhvert?


Dette trenger du
200 gram sukker
200 gram smør
1 eggeplomme
2 ts vaniljesukker
3 ts kanel
1 ts natron
300 gram hvetemel
1 stor spiseskje mørk sirup

Eggehvite til pensling
Rårørsukker
Hakkede mandler

Slik gjør du
Pisk smør og sukker hvitt. Varm sirupen opp slik at den lett lar seg røre inn i deigen. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt sammen.

Del i seks emner og rull de i like lange ruller som stekeplatens langside. Legg alle på ett brett og trykk rullene lett sammen. De skal nesten gå i hverandre. Pensle med pisket eggehvitte og strø over rikelig med rårørsukker og hakkede mandler. Jeg bruker ferdige skivede mandler som jeg hakker lett.

Stekes på midterste rille i 200-225 grader i 10-15 minutter. Kakene skal være lett gjennomstekte. La kakene avkjøle litt etter at det er tatt ut av ovnen og skjær de deretter i skrå skiver. Avkjøl på rist.

Ellers registrerer jeg at de kakene jeg var vant til hjemmefra er de kakene jeg ikke baker selv nå når jeg har min egen husholdning, merkelig nok. Vel er de gode, og vel får jeg nesten hjemlengsel når jeg tenker på dem, men det er altså ikke de jeg lager når det er jeg som skal bestemme hva slags kaker vi skal ha.

Jeg er vant til at vi bakte sandkaker, sandnøtter, krumkaker, pepperkaker og peppernøtter da vi var små. Ingen av disse, bortsett fra pepperkakene, pleier vi å bake i heimen nå. Hvilke kaker pleier dere å ha? Tar dere med tradisjonene hjemmefra eller lager dere deres egne tradisjoner?

6 kommentarer:

 1. Disse så gode ut!
  Kanskje jeg må prøve de:)
  Tenkte akkurat på det med julekaker og tradisjoner.
  Da vi var små bakte vi pepperkaker, kakemenn, krumkaker, sirupssnipper og smultringer. (Og sikkert noen jeg har glemt nå).
  Nå er det ikke slik at jeg baker en masse med julekaker. Vi har til nå aldri vært hjemme hos oss selv i julen. (Omtrent ikke i romjulen heller), så behovet for kaker er ikke så stort.
  Men jeg synes det er koselig å bake og jeg vil at ungene skal være med på denne fine tradisjonen. Så litt må vi jo lage.
  Egentlig mener jeg at det er koselig å ta med seg de fine tradisjonene og lage de tradisjonelle kakene. Men så vet jeg jammen ikke om jeg synes det er de som er de beste:) Mange av de tradisjonelle kakene er så. ...tørre....

  Så vi får se.
  Tenker nok at det blir en kombinasjon av "nytt og gammelt":)

  Matbloggen din er forresten kjempefin!
  Kikker stadig innom, men er ikke så flink til å legge igjen kommentarer.
  Blir ikke tid til alt...:)

  Ha en fortsatt fin adventstid!
  Klem!

  SvarSlett
 2. Jeg har en mor som lager 7 slag sirupsnipper...det er bare 1 slag egentlig.. men siden noen er litt ut av figur enkelte ganger, kaller hun det 7 slag..
  Jeg baker bare en ting og det er mandelflarn.. Det er såå godt. Litt slitsomt å bake.. men verdt det. Egentlig er krumkaker favoritten.. men har ikke jern..

  SvarSlett
 3. Brune pinner er min julefavoritt. Enkle, men så gode!

  -Minona

  SvarSlett
 4. Brune pinner er en stor slager her i huset også! Ellers går det mye i tysk og amerikansk julegodt her i huset som du sikkert har merket :) Men brune pinner må allid med!!

  SvarSlett
 5. Jeg er egentlig ikke så glad i småkaker. Hjemmefra ble det bakt mange slag. De vanlige tradisjonelle og sikkert noen lokale varianter fra Hedmarken. Det beste minnet var da jeg hjalp til med å bake krumkaker og smulteringer.

  Idag vil jeg helst ha krumkaker og kransekaker. Ellers baker jeg heller gulerotkake, krydderkake og sjokoladekake. Har også forsøkt meg på noen julegodter.

  Kari :-)

  SvarSlett
 6. Hm, jeg lager det jeg liker best - og den deigen ungene liker best.. Brune pinner har alltid vært en favoritt, sammen med berlinerkranser, konfektkaker, mandelflarn og kransekakepinner. Pepperkaker og -hus, er mer for pyntingens del. I år har jeg tenkt å satse på en del konfekt, noe som nok faller i smak ho Mong-Olsen! Vi har bakt og spist opp 2, så nå har vi 1 sort i kakeboksen. Syns det fungerer fint slik!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.