lørdag 2. oktober 2010

Himmelsk vaniljekrem

Jeg har tidligere skrevet om himmelsk vaniljesaus. I dag har jeg laget vaniljekrem, og for enkelhets skyld gjengis den også her.


Da jeg var riktig liten tok min bestemor meg med på konditori Samson som lå på Egertorget i Oslo. Der fikk jeg marsipankake og varm sjokolade med krem. Ingen andre marsipankaker har noen gang siden smakt så godt. Om det var min gode bestemors nærvær, den høytidelige følelsen som bredte seg når vi beveget oss ned i Oslo sentrum eller om det rett og slett var marsipankakens skyld, vet jeg ikke. Jeg har uansett klare minner om disse turene og har siden forsøkt å bringe den spesielle følelsen tilbake ved å bake den perfekte kake. Eller rettere sagt - forsøke å få andre til å bake den perfekte kake for meg.

I dag forsøkte jeg meg på elementene til en marsipankake selv. Og har dermed laget ferdig blant annet vaniljekremen.

Dette trenger du
1 vaniljestenger
2,5 dl fløte
2,5 dl H-melk
4 eggeplommer
100 gram sukker
40 gram maizenna


Slik gjør du
Aller først varmet jeg opp fløte og melk til kokepunktet. Jeg snittet opp vaniljestangen, skrapet ut frøene og hadde alt oppi gryten med melk. Dette fikk syde sammen en stund.
Deretter pisket jeg eggeplommene og sukkeret til eggedosis, og hadde etterhvert i maizennamelet også.

Så skal eggedosisen og melkeblandingen blandes sammen, og det er her man må være litt forsiktig slik at det ikke ender som eggerøre. For å unngå dette, har jeg et par-tre-fire øser med varm melk/fløte i eggedosisen, blander det sammen og har alt tilbake i gryten sammen med resten av melkeblandingen. Deretter pisker man sammen alt mens man varmer det sakte opp. Nå skal det tykne litt, men det må fremdeles ikke koke skikkelig. Jeg pisker helt til blandingen blir så tykk som den kan få blitt.

Vaniljesausen avkjøles deretter, og man trenger ikke ta ut vaniljestengene riktig ennå. Vent til den skal spises, slik at stengene får avgitt skikkelig smak.

5 kommentarer:

 1. Tusen takk for en kjempe bra oppskrift :)

  SvarSlett
 2. Dette ble riktig så god vaniljekrem! Laget for første gang i dag og blandingen måtte opp i 80 grader før den ble tjukkere. Var gøy å få til.

  Tusen takk for flott oppskrift og fristende bilde. Kremen smakte utrolig godt sammen med boller og rørt jordbær.

  SvarSlett
 3. Jeg har prøvd din oppskrift i dag og kremen ble fullstendig perfekt :) Tusen takk for at du deler, heretter kommer jeg alltid til å lage vaniljekrem etter denne oppskriften!

  SvarSlett
 4. Har også lagt denne da det var fastelaven, og fått ordre om å lage den på ny nå som vi skal ha vaniljekrem i kake. Takker og bukker :)

  SvarSlett
 5. Har også lagt denne da det var fastelaven, og fått ordre om å lage den på ny nå som vi skal ha vaniljekrem i kake. Takker og bukker :)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.