søndag 26. september 2010

Lammegryte med snøfrisk

Jeg laget lammegryte med snøfrisk i går. Det som skiller den gryten fra andre tomatbaserte lammegryter er den litt syrlige smaken av snøfrisk. Oppskriftens opprinnelse er nettopp en Snøfrisk-reklame fra Ostecompagniet, noe endret av først andre og så meg.Dette trenger du
1,5 kg lammekjøtt. Jeg bruker ikke filet, siden det er like greit å bruke vanlig grytekjøtt til slike retter. Men jeg kjøpte kjøtt som ikke var altfor fett (det er det uansett ikke på denne tiden av året, rett etter sauenes hjemkomst fra fjellet).
2 løk
5-6 fedd hvitløk
2 små kartonger hakkede tomater
2-3 rause spiseskjeer med hakkede soltørkede tomater i olje
smør til steking
friske urter, jeg brukte timian og rosmarin, men man kan bruke persille, salvie, m.m.
og selvfølgelig snøfrisk, nesten to bokser
4-5 dl hvitvin
salt og pepper

Slik gjør du
Brun kjøttet krydret med salt og pepper i en panne på god varme, og ha både kjøtt og etterhvert stekesmør over i en gryte. Hakket løk og hvitløk gis samme behandling - stek mørt, dog ikke på like sterk varme som kjøttet tåler.

Ha deretter tomater, soltørkede tomater, urter og hvitvin i gryten. Kok i noen timer, til kjøttet blir mørt. Pass på så det ikke koker for lenge, da smulderer kjøttet opp. 1-2 timer er tilstrekkelig. Sjekk kjøttet etterhvert, og ta gryten vekk fra komfyren hvis det ser nesten ferdig ut, og det ennå er noen timer til middag. Rett før servering røres snøfrisk i den varme gryten så det smelter helt. Resultatet er en nydelig krem/tomatfarget saus.I går serverte jeg gryten med mandelpotetmos, brokkoli og eplechutney. Oppskrift på denne kommer etterhvert.

2 kommentarer:

  1. Spennende oppskrift. Jeg planlegger å lage en eller annen lammegryte til uken, så dette gir fin inspirasjon. Er det greit å bruke fårikål-kjøtt og koke med ben på?

    SvarSlett
  2. Jeg bruker alltid litt finere kjøtt en man egentlig skal bruke også i får-i-kålen, men det går helt sikkert fint. I går brukte jeg store lårskiver som jeg skar i to - eller beholdt som de var, litt avhengig av størrelsen.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.