mandag 6. september 2010

Hamburgerbrød

Da jeg tidligere i sommer skrev om pølser i brød var det delvis for å skryte av at jeg hadde bakt pølsebrødene selv.Rett før helgen laget jeg hamburgere, og anledningen til å lage skikkelige brød tilbød seg dermed. (Oppskriften på burgerne finner man HER, litt langt ned på siden.)Oppskriften baserer jeg på prinsippet jeg alltid legger til grunn når jeg lager gjærbakst, nemlig ca halvparten så lite væske som mel og resten av ingrediensene justert etter melmengden, med utgangspunkt i 25 gram gjær ved bruk av 10 dl hvetemel.

Dette trenger du
10 dl hvetemel
4,5 dl lettmelk
25 gram fersk gjær (det vil si en halv pakke)
Et par klyper salt
En liten teskje honning
En klunk olje
Sesamfrø til toppen

Slik gjør du
Ha mel i en bakebolle og varm melken til fingervarme. Gjæren skal løses opp i melken. Tilsett salt, honning og olje i melet og hell over melken. Rør lett sammen med en sleiv. Elt deretter deigen godt. Jeg elter i omtrent ti minutter. Deigen skal være relativt løs, og heller for løs enn for fast. Jeg har erfart at jeg sparer på litt av melet, eventuelt har på litt mer væske dersom jeg ser at deigen blir for fast. Denne gangen hadde jeg litt mer enn 4 dl melk, og spedde deretter på med ytterligere litt lunkent vann. Sett deretter deigen på et lunt sted til heving under plastfolie. La den stå til den er dobbelt så stor. Bak deigen ut på en melkledd bakeplate, elt den lett sammen og bak ut hamburgerbrød. Jeg fikk tolv brød ut av deigen, og fikk dermed alle i ovnen på ett brett. Trykk de lett flate og la de heve enda 15-20 minutter under et klede. Pensle til slutt med litt vann og dryss på sesamfrø. Vannet bidrar til at frøene henger fast. Stek i ovn på 200 grader i 10-15 minutter.

Her er det ferdige resulatet med proteiner, grønnsaker og det hele.

4 kommentarer:

 1. Kjempelurt å lage egen hamburgerbrød! Enda en ting å lage og legge på frys - så slipper jeg å kjøpe de kjipe i butikken....

  SvarSlett
 2. Mums, den burgeren kunne jeg lett ha glefset i meg... Ellers er ikke burgere noen favoritt for meg...
  Takk for inspirasjon - nok en gang:)
  Klem fra Elisabeth

  SvarSlett
 3. Nam!
  Butikkjøpte er jo sorgen selv :/ Vil mye heller lage dem selv! Tror jeg skal gjøre dette når det kommer en fin dag i sommer og vi skal grille!

  Takk!

  SvarSlett
 4. Ha i lite urter i som timjan og rosmarin i brødet, så højer ni smaken massa, då får ni en gurmet burger.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.