lørdag 12. desember 2015

Økologiske lussekatter

                                                                                                                /sponset innlegg/

Det er Lucia i morgen, og kanskje på tide å tenke på lussekattene - dersom du liker å lage slike, da. Jeg har laget økologiske lussekatter denne gangen. Konvensjonelt mel er tilsatt askorbinsyre (C-vitamin). Dette bidrar til at deigen heves. Tilsetning av askorbinsyre er ikke tillatt i økologisk mel, så dersom man ønsker optimal heving må C-vitamin tilsettes. Jeg har brukt litt grapefruktjuice som har et høyt innhold av C-vitamin.


Dette trenger du
Til ca 24 lussekatter

1 kg økologisk hvetemel
160 gram økologisk lyst rårørsukker
1,5 dl økologisk grapefruktjuice
4,5 dl vann
ca 40 gram fersk gjær
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts økologisk kardemomme
6-7 tråder safran, eller mer dersom du ønsker mer markant smak
1 egg til pensling
Økologiske rosiner til pynt

Slik gjør du
Smelt smør i en kjele og rør inn sukker til det løses opp. Bland inn vann og grapefruktjuice og varm eventuelt opp til fingertemperatur. Bland inn gjær. Støt safranen sammen med litt av væsken, slik at den blir helt utrørt. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, rør sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.

Sett ovnen på 200-210 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter hver halvdel i 12 emner. Trill ut pølser og rull sammen i hver ende. Trykk et par rosiner ned i hver snurr. Legg dem på stekebrett kledt med bakepapir. La lussekattene etterheve omtrent 20 minutter eller så lang tid det tar å lage et brett. Pisk sammen egget og pensle lussekattene varsomt så de ikke klapper sammen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gyldne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist.

Dette innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Helios.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.