fredag 13. november 2015

Lam rogan josh - indisk lammegryte

Lamb rogan josh er en klassisk indisk lammerett. Denne tar litt tid å lage, men det er vel verdt innsatsen. Nå er det sesong for lam, og hva med å variere litt med hva man bruker lammekjøttet til? Lam som har gått på utmarksbeite er noe av det mest bærekraftige kjøttet man får tak i, særlig i Norge, der det ikke er mangel på beite for sau og lam. Ikke la deg skremme av den lange listen av ingredienser, mye av det er krydder, og det er med på å gi den gode indiske smaken. I denne retten har jeg brukt villsau fra Sokndal, brakt til heldige meg på døra for noen uker siden. 


Oppskriften er til 4-6 personer.

Dette trenger du
Nøytral olje
10-15 pepperkorn
5-6 nellikspiker
3-4 hele kardemomme
1 ts hel spisskummen
1 hel kanelstang
2 løk
2 grønne chili
1-2 ts rødt chilipulver - eller etter smak
1 ts malt spisskummen
2 ts malt koriander
2 ts gurkemeie
2 ts garam masala
1 ts salt
3-4 fedd finhakket hvitløk
1 tommel ingefær, finrevet
1,5 dl tomatpuré eller tomatpesto
1 kg lammekjøtt, for eksempel bog eller lår i skiver
2-3 ss hakkede mandler
2-3 dl yoghurt
Eventuelt vann
Frisk koriander til servering

Slik gjør du
Knus pepperkorn og nellik i en morter og ha i en gryte eller sautepanne sammen med olje og kardemomme, spisskummen og kanelstang. La det surre omtrent et minutt, og tilsett deretter hakket løk og hakket chili. Surr videre og rør deretter inn chilipulver, malt spisskummen, koriander, gurkemeie, garam masala, salt, finhakkt hvitløk og finrevet ingefær. Ha i tomatpuréen og mandlene og kjøttet i biter. Bland inn yoghurt og se om det er nødvendig å tilsett litt vann. La den syde på komfyren i minimum 30 minutter.

Serveres med basmatiris som kokes opp med litt gurkemeie og 3-4 hele kardemomme, samt litt mangochutney og et dryss med frisk koriander på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.