lørdag 14. november 2015

Marsipansnurrer

Lørdag og bakedag for mange. Er du lei av skoleboller eller knuter med bærfyll? (Det går vel strengt tatt ikke an...) Har du kanskje bare lyst til å variere litt? Her er knallgode snurrer med marsipanfyll. Anbefales virkelig på det varmeste, her møtes to gode verdener - gjærbakst og deilig marsipan. 


Dette trenger du
Til ca 20 snurrer

1 kg hvetemel
150 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Fyll:
200 gram marsipan med minst 50 % mandler
100 gram smør
50 gram sukker

Egg til pensling
Mandelskiver


Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 200-220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle ut to rektangler. Pensle utover marsipanblandingen på halve rektangelet. Brett over og skjær strimler av deigen. Strimlene brettes enda en gang, knytes sammen og legges på et stekebrett med bakepapir. La knutene etterheve omtrent 20 minutter. Pensle deretter forsiktig med et pisket egg og dryss et lite lag med mandelskiver på toppen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gylne og fine ut. Om det ser ut som knutene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist. Pynt eventuelt med melisglasur om ønskelig.

Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Tips! Legg et bakepapir over bollene så de ikke blir for mørke på toppen.

5 kommentarer:

 1. Ikke frist meg. ;-) Jeg ender vel opp med å bake disse før eller senere.

  SvarSlett
 2. Hvordan tilbereder du fyllet for at det skal gå ann å smøre ut? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jenny! Det har jeg glemt å skrive... Jeg visper bare marsipan, smør og sukker sammen med en håndmikser eller kjøkkenmaskin. Går fint, bare smøret er romtemperert.

   Slett
 3. Tusen takk for kjempe-god oppskrift! Bakte marsipansnurrer til kor-øvelse idag, og de vakte stor suksess. :-) Ina

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.