mandag 5. oktober 2015

Spagetti Bolognese

Det finnes selvsagt veldig konkrete regler for hva en skikkelig bolognese skal inneholde. Og det finnes antakeligvis like mange "autentiske" oppskrifter som det finnes italienske mamaer. Siden jeg er konfliktsky og ofte blir litt lei meg/skremt/trist av sure og grinete kommentarer eller e-poster om at jeg gjør ditt eller datt feil (ja, for det kommer noen av dem også...), forter jeg å helgardere meg med å si at dette ikke på noen måte er ment å være den helt skikkelige, ordentlige og autentiske bolognesen. Det er min versjon som fungerer helt utmerket. 


Vel, jeg har lest noen oppskrifter, og gjennomgående i ingredienslisten er kjøtt - enten svin eller okse, og da gjerne malt på egen kvern, oksekraft (skikkelig!) stangselleri, gulrot, tomat og bacon eller pancetta. Samt diverse andre krydderier og kanskje en liten pølsesnabb. Men sausen skal koke så lenge som mulig, det er iallefall alle enige om! Her er min versjon, laget med god tid i stor gryte. Med plass til masse som også havner i fryseren. Gang gjerne med tre.

Dette trenger du 
500 gram oksekjøttdeig eller -karbonadedeig av god kvalitet eller en blanding av okse og svin Olivenolje og smør til steking
1 stor gul løk
2 gulrøtter
4 stilker stangselleri
Litt bacon (jeg pleier ofte utelate dette og synes fremdeles det smaker godt)
2 dl hvitvin eller rødvin
1-2 spiseskjeer tomatpuré
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
2 dl oksekraft eller -buljong (om du har lyst til å lage kraft, finner du mer om dette HER)
Litt worcestershire saus
Eventuelt litt sukker
 Salt og nykvernet pepper
Frisk timian
Hakket bladpersille til servering
Finrevet parmesan til servering

Slik gjør du
Finhakk løk, stangselleri og bacon og surr det i en romslig gryte i en blanding av litt smeltet smør og olivenolje til det er blitt mykt, ca ti minutter. Ha i revet gulrot og kjøttet og stek til kjøttet er skikkelig brunet. Tilsett etterhvert vinen, kraften, tomatpuréen og de hermetiske tomatene. Salte og pepre og ha i litt finhakket fersk timian. La det syde i minst to timer. Smak til med worcestershire saus og sukker underveis. Om det står lenger enn to timer, gjør ingenting. Smak til med salt og pepper tilslutt. Server til tagliatelle eller spagetti al dente-kokt, et raust dryss med parmesan og litt hakket bladpersille. Og selvfølgelig en god italiensk rødvin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.