lørdag 31. oktober 2015

Skoleboller

Fersk gjærbakst er bare så deilig! Jeg elsker å sette tennene i nybakte boller, og enda bedre enn boller er skoleboller. Juks gjerne med vaniljekremen, men om du har tid og ork, smaker den hjemmelagde også utrolig godt. Dette trenger du
Til ca 20 skoleboller

1 kg hvetemel
150 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdiglaget
Melisglasur og kokos til pynt


Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter i så mange emner du skal lage boller av. La bollene etterheve omtrent 20 minutter. Lag en grop i bollene etter at de er ferdighevet og ha i vaniljekrem. Bruk gjerne en sprøytepose. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gylne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist. Pynt med melisglasur og kokos. Legg glasuren rundt vaniljekremen og dryss kokos over bollene over en tallerken.

Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.