onsdag 16. september 2015

Marokkansk gryte med lam eller kje

Jeg har gledet meg til å dele denne oppskriften. Ikke bare fordi det smakte utrolig godt, men også fordi gryten er laget med utgangspunkt i boergeit som jeg har vært så heldig å få av en bonde i nærheten. Geit er dessverre ikke enkelt å få tak i. Heldigvis er det råd dersom du likevel har lyst på marokkansk gryte - bruk lam! Denne er testet grundig med lammekjøtt og den smaker like spennende med det. Dette er en typisk "høyere enhet"-rett, den smaker bedre dersom den får stå og godgjøre seg. Det er definitivt ikke det du skal lage en ettermiddag med dårlig tid, men spar den til en helg du riktig vil kose deg med både matlaging og smakfull og fargerik middag. Dette trenger du
1/2 teskje spisskummen
1 spiseskje korianderfrø
1 teskje fennikelfrø
2-4 små, tørkede chili (jeg har brukt både fersk chili og chilipulver)
1 liten bunt med fersk rosmarin, hakket
2 tommelstørrelse fersk ingefær, skrelt og revet
Maldonsalt og nykvernet sort pepper
olivenolje
1 kg bogkjøtt av lam (jeg brukte som sagt boergeit)
4 middels store søtpoteter
2 røde løk
4 fedd hvitløk, skrellet og skivet
12 modne plommetomater, hakket
1 kanelstang
2 laurbærblad
1 håndfull tørkede aprikoser
2-4 dl vann


Slik gjør du
Ha spisskummin, fennikelfrø, korianderfrø, chili, salt, pepper, hakket rosmarin og revet ingefær i en morter, eventuelt i en bolle og rør sammen. Hell over litt olivenolje og bland godt. Smør inn kjøttet med halvparten av blandingen. Massér og gni blandingen godt inn i kjøttet. Legg kjøttet til side.
Hakk løk, rens og skjær hvitløk i skiver og skrell og skjær søtpoteten i biter. Ha alt i en bolle og tilsett resten av marinaden.
Brun kjøttet i en gryte, og tilsett etterhvert også grønnsaksblandingen. Fisk opp kjøttstykkene og legg dem tilside. Stek grønnsakene i noen minutter til løken er gylden og myk. Ha i tomatene, vannet, kanelstangen, aprikosene og laurbærbladene. Legg kjøttet tilbake i gryten, legg på lokk og og sett i ovnen på 190 grader i 1 time og 15 minutter.

Som tilbehør kan det passe med tabbouleh, en salat med couscous. 

2 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.