mandag 3. august 2015

Røykt makrell

Kjempefangst av makrell for noen dager siden ble til både middag med stekt makrell, tzatziki og vinaigrettepoteter, og til en porsjon med røykt makrell i egen ovn. Om du har røykeovn, anbefales dette på det varmeste!  Her kommer noen enkle tips og råd dersom man har ovn og ønsker å varmrøyke fisk. Jeg anbefaler uansett at man holder seg til bruksanvisningen til røykeovnen, siden det finnes flere ulike typer på markedet. Alt fra ganske små, enkle og rimelige, til store og litt mer kompliserte. Prinsippet er uansett det samme, man fyrer i ovnen, legger fisken på rist over varmen og fisken blir varmebehandlet og tar smak fra røykingen. Smaken vil derfor avhenge av hva man fyrer med. Makrell egner seg godt til røyking, siden den er fet.  Man kan både varmrøyke og kaldrøyke fisk, men denne gangen var det varmrøyking som stod på planen.

Dette trenger du
Makrellfileter
Salt
Pepper, eventuelt annet egnet krydder

Slik gjør du
Makrellen fileteres og vaskes godt. Deretter legges den i en saltlake over natten, eventuelt kan den tørrsaltes i noen timer. Vask og tørk deretter fisken og legg den i røykeovnen. Pepre eller krydre gjerne. Bruk egnet spon og litt einebærbusker til å fyre opp ovnen med. Vi bruker ikke tennveske, siden det setter smak på fisken. Pass på fisken, tiden du trenger til fisken er ferdigrøykt vil variere med størrelse og varme i ovnen. Småfileter trenger kanskje ikke mer enn ca 20 minutter før de er ferdige. Sjekk skinnet - dersom dette ser tørt ut så er fisken ferdig. Serveres helst nyrøykt med rømme og poteter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.