lørdag 4. juli 2015

New York City!

En fjorten dagers USA-tur nærmer seg slutten. I skrivende stund sitter hele familien på Newark Airport og venter på fly til Kastrup. De siste fire dagene har vi tilbragt i smeltedigelen New York City, og dette er et forsøk på et reisebrev. Kanskje et tips eller to for de som reiser til New York for første gang, eller ny inspirasjon for de som har vært i "the big apple" før. Noen følger meg kanskje på Instagram og har sett bilder allerede. 

Utsikt over lower Manhattan og Empire State Building fra Rockefeller.
Vår New York-historie startet for 17 år siden, da vi var på to ukers bryllupsreise i USA. Planen var å kjøre rundt i New England. Vi kom oss ikke ut av Manhattan. 
Som alle vet - det er nok å se og oppleve på den 21,5 km lange øya. Om man bor sentralt, er det også overkommelig å gå en del rundt, men belag deg på å gå i kø - det er mennesker overalt. Her er våre fire overnattinger, fra mandag kveld til fredag kveld. Hele familien på to voksne og tre barn i alderen 11, 13 og 15 var med, så denne gangen var ikke fokuset nødvendigvis lange restaurantmåltider hver kveld. 

Tirsdag morgen startet tidlig, slik at vi slapp køen til Top of the rock. Mange foretrekker å klatre til topps på Empire State Building, men Rockefeller Center er etter mine begreper et bedre alternativ. Mindre kø, bedre utsikt over Central Park, og dessuten utsikt til den litt mer kjente Empire State Building.  Bygningen er i tillegg et smykke i seg selv, og inneholder masse historie. Legg merke til nydelig art deco interiør. Vi spiste frokost i kjelleren av senteret, der finner man flere utsalgssteder og steder å sitte.

TIPS! Besøk Top of the rock tidlig om morgen, så slipper man kø. 


Turen gikk deretter til Central Park, en fantastisk grønn lunge midt på Manhattan, et viktig rekreasjonsområde for newyorkere og en av de fineste turistattraksjonene i byen. Plukk opp et kart over de fineste områdene, eller bare legg ut på tur på måfå. Sen frokost gjorde at det ble sen lunsj denne dagen, og siden vi bodde på 52nd street, var det kort vei til nr. 1 på flere burger-lister, Burger Joint. Et - bokstavelig talt - hull i veggen-sted. Inngang gjennom resepsjonen i Le Meridien Park hotell. Ikke et skilt, ikke en synlig dør, bare følelsen av å gå bak et sceneteppe og tråkke inn i en undergrunnsverden med himmelske burgere. Ikke noe annet enn burgere med tilbehør, ujålete og fantastisk godt.

TIPS! New Yorks angivelige beste burgere får man på Burger Joint og trenger du litt plass og gress under føttene, så er Central Park stedet å besøke. 

Ikke for å være kjip mot de som ikke tåler gluten eller er veggiser
 - men her er de mest opptatt av å lage god burger. 
Man blir sliten av å traske rundt, og jeg - som vanligvis er vant til like mange mennesker rundt meg i løpet av et tiår som man finner i en gjennomsnittlig liten småby - ja, jeg blir ganske ør av både folk, biler, trafikklys og køer (selvom målet vårt denne gangen var å unngå kø - noe vi klarte rimelig bra...). Derfor passet det ganske bra å ta noen timer time-out på hotellet.

Noen måltider husker man på grunn av maten, noen på grunn av omgivelsene og noen rett og slett på grunn av anledningen. Da vi trasket gatelangs i New York for hundre år siden, nyforelsket, nygift og nyutdannet med et nokså fyldig studielån, ble måltidene - på grunn av sistnevnte - tilpasset lommeboken. Hvertfall annen hver dag. Et av budsjettstedene vi hadde lest oss opp på i Lonely Planet var Ray's Pizza, et angivelig legendarisk pizzasted med vidunderlig mat. Vi spiste der flere dager, og jeg husker ennå den utrolig digge hvite pizzaen jeg smakte for første gang. Jeg visste ikke hva pizza blanca var på det tidspunktet, men det gjorde definitivt pizzabakerne på Ray's! Det var derfor stor gjensynsglede å spore på den voksne delen av reisefølget da vi fant igjen den samme Ray's. Og nettopp hvit pizza ble middagen denne sene tirsdagskvelden. Ikke spesielt koselige lokaler, faktisk ganske ukoselige, men supergod pizza! Et must dersom man liker god italienskamerikansk pizza - ta gjerne med til hotellet om du bor i nærheten.

TIPS! Ray's pizza, for god pizza og busy New York-atmosfære.
Lang kø, men god underholdning underveis av kokken
som tryllet frem fire gigantiske pizzaer mens vi ventet.
Snart boarding - mer om onsdag, torsdag, fredag i New York, samt dagene vi hadde Urbana Champaign og Chicago kommer senere! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.