søndag 15. mars 2015

Muffins med Guinness til St. Patrick's Day

Det er St. Patrick's Day på tirsdag - den irske merkedagen. Den feires hvert år 17. mars, og er til minne om landets skytshelgen, St. Patrick. Overalt hvor det finnes flere enn to irer, samles de 17. mars for å feste og feire dagen sin. Her i huset pleier feiringen å begrense seg til en åpen boks med Guinness-øl, og det har nesten blitt tradisjon å poste innlegget om muffins med Guinness på bloggen. Så også i år.


Muffinsene er deilig mørke og nesten silkemyke, med whiskeykrem på toppen. Oppskriften på selve muffinsene er hentet fra Smitten Kitchen, men jeg gjengir den - som vanlig når jeg henter oppskrifter annet steds - med egne formuleringer. For enkelhets skyld gjengis den i cups. Jeg har et genialt enkelt dl-mål hvor det også er angivelse av cups. Dermed bryr jeg meg ikke om å regne om fra cup til dl hver gang jeg finner en oppskrift hvor man bruker cups. For øvrig er 1 cup ganske nøyaktig 2,4 dl. Til de som er skeptiske til smakstilsetningene i muffinsene, kan jeg ikke si annet enn at ølsmaken er lite fremtredende. De smaker bare godt. (Og dette er pålitelig informasjon fra en som ikke er spesielt begeistret for øl, dessverre, men som satt veldig pris på St. Patrick's muffins.)


Dette trenger du
1 cup stout, det vil si et mørkt, overgjæret øl - jeg brukte Guinness
1 cup smør, omtrent 225 gram
3/4 cup bakekakao
2 cups hvetemel
2 cups sukker
1 1/2 teskje bakepulver
2 store egg
2/3 cup crème fraîche

Slik gjør du
Varm opp øl og smør i en gryte på middels varme. Tilsett kakaopulveret og pisk godt sammen. Sett til avkjøling. Bland det tørre i en bolle. Pisk sammen crème fraîche og egg. Tilsett etterhvert smør- og ølblandingen og pisk videre på lav hastighet. Ha til slutt i det tørre og pisk forsiktig til det hele er blandet sammen.
Fyll muffinsformer 2/3 fulle, bruk gjerne form i tillegg. Deigen rekker til 24 muffins.
Stekes på 200 grader varmluft i omtrent 15 minutter. Mulig de trenger litt lenger tid. Sjekk muffinsene med en kakepinne så man er helt sikre på at de er ferdige før de has ut av ovnen.

Det er viktig at muffinsene avkjøles skikkelig før man har på glasur.

Glasur
Denne glasuren er en miks av ganache, som består av mørk sjokolade og fløte, tilsatt litt whiskey - for anledningen Jameson Irish - og en blanding av smør, philadelphia og melis. Jeg har ingen oppskrift, men gjorde følgende:
Jeg laget først ganache av mørk sjokolade og fløte, ca en halv sjokoladeplate og 1 dl fløte. Varm fløten opp og tilsett grovhakket sjokolade. Ta gryten av varmen og la sjokoladen smelte mens man rører godt sammen. Jeg synes den trengte litt mer sødme, og tilsatte også litt melis. Tilsett også et par spiseskjeer whiskey og rør sammen.

Deretter laget jeg vanlig smørkrem med halvparten smør og halvparten kremost med nok melis til det ble stivt. Tilsett ganacheen når den er nesten helt avkjølt, men ikke for stiv. Den skal altså være så avkjølt at den ikke bidrar til at smøret smelter, samtidig som den ikke skal være helt stiv. Smak deg til så den hverken blir for søt eller for alkoholisert. Det skal bare være en liten antydning til whiskeysmak. (Her er det selvsagt fritt frem; ønsker man masse whiskey, så tar man det.)

Ha glasuren over på en brødpose, klipp et passende hull og pynt de kalde muffinsene. Bruk eventuelt fancy kakepynteutstyr. Om du liker pistasjenøtter, kan man hakke noen nøtter og pynte muffinsene til slutt.

Nytes den 17. mars mens tankene går til grønnkledde og Guinnessdrikkende irer på nasjonaldagen deres! Congratulations!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.