fredag 13. mars 2015

Egg i skjærsilden

"Vet du hva denne retten heter?" spør den foreløpig høyeste beboeren i huset ved middagsbordet, da pannen med egg posjert i tomatsaus ble satt på bordet. "Egg i skjærsilden!"

"E det sild i'an?" spurte den mellomste som pleier å være mest bekymret over ukjente ingredienser i middagsmaten med lett forferdet stemme. 


Misforståelsen ble raskt oppklart, og alle kunne trygt spise videre. Også den som ikke synes sild hørtes noe særlig ut (ja, for han har selvsagt ikke smakt det...). Og etter misforståelsen ble ryddet av veien, ble uttrykket egg i skjærsilden forklart for nysgjerrige gutter.

Dette er en rett som har vært gjenganger på kveldsmatbordet når jeg har vært for sliten til å lage mat/har vært sulten etter trening/har hatt lyst på real servering av andre enn meg selv. Dette er kort og godt den retten min mann har disket opp med ved behov gjennom de siste årene, og tipset fikk han først fra kokeboken Til bords med Sopranos. Akkurat denne oppskriften er fritt etter meg selv.

Dette trenger du
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
150 gram bacon (men gjerne mer)
2 bokser tomat, jeg brukte Mutti cherrytomater
1 spiseskje tomatpuré
1 liten spiseskje honning
Ferske urter, gjerne rosmarin, oregano, timian eller en miks
4-5 egg, eller flere om du skal mette mange
Evt. litt revet parmesan
Nykvernet pepper og salt
Litt god olivenolje til toppen

Slik gjør du
Bruk en litt dyp stekepanne med lokk. Skjær bacon i strimler og stek dem i pannen. Rens og skjær løk og stek dette med etterhvert. Knus og hakk hvitløksfeddene og ha dette i sammen med resten. La det steke til løken er myk og gylden og baconet er ferdigstekt. Ha i tomater og tomatpuré, rør godt og la det syde godt sammen. Smak til med hakkede friske urter, honning, pepper og salt (men ta høyde for at baconet er salt også...). Nå skal eggene posjeres. Lag en liten grop i tomatsausen med en skje og knekk eggene og legg de i groper rundt i pannen. Jo større panne, desto mer plass til egg. Senk temperaturen på komfyren, legg på lokk og la de ligge til de er ferdige. Sett eventuelt inn i ovnen på 180 grader og la de bli ferdige der. Pass på tiden, de ferdige når hvitten er stivnet og eggeplommen fremdeles litt løs. Riv eventuelt ost over før de settes i ovnen og ha på litt nykvernet pepper.
Serveres med litt god olje på toppen, et dryss med ferske urter og ferskt brød.

Tips! For litt mer spark, går det an å tilsette litt chili eller chilisaus.

1 kommentar:

  1. Ohh! Så deilig ut. Har en lignende på listen min med litt pølseoppi.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.